LimburgActueel.be
Jenevermuseum viert 150ste kroning Virga Jesse met goudlikeur

Jenevermuseum viert 150ste kroning Virga Jesse met goudlikeur

20 juli 2017 - Redactie - Cultuur - 3500

'Dat het fonkelt.' Dat is het minste dat je kan zeggen als je vandaag door de Hasseltse Witte Nonnenstraat wandelt. Gouden slingers blinken in de zon en zwieren mee met elk zuchtje wind. Een zwarte houten constructie leidt je langs het Jenevermuseum naar het beeld van dokter Willems. Daar komt een verhaal tot leven over de strijd tegen de 'runderpest', die 150 jaar geleden teruggedrongen werd dankzij een ingenieuze ontdekking van de Hasseltse dokter Louis Willems. En in dat verhaal krijgt ook de Virga Jesse een rol...

Lees verder...

Frietkotcultuur erkend als immaterieel cultureel erfgoed

Frietkotcultuur erkend als immaterieel cultureel erfgoed

20 juli 2017 - Redactie - Actueel - 0000

Onze Belgische frietkotcultuur is net als de Belgische biercultuur immaterieel cultureel erfgoed. Dat vierden de frituristen 20 juli in het Atomium. Dit in aanwezigheid van niemand minder dan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent van België, de Minister President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Minister van Staat Herman De Croo en de Gemeenschaps- en Gewestministers van Cultuur en Landbouw. Bekijk een bescheiden fotoverslag bij LimburgActueel!

Lees verder...Gingelom wint milieuvriendelijk speelplein van Bebat

Gingelom wint milieuvriendelijk speelplein van Bebat

20 juli 2017 - Redactie - Samenleving - 3890

De gemeenten Gingelom (Limburg) en Olne (Luik) werden zopas uitgeroepen tot de winnaars van de 'Win een speelplein voor onze gemeente’ wedstrijd van Bebat vzw. Zij zullen binnenkort de trotse eigenaars zijn van een gloednieuw milieuvriendelijk speelplein. Voor de 5de editie van deze inzamelactie daagde Bebat tussen 1 en 31 mei 2017 de gemeenten in de provincies Limburg en Luik uit om zoveel mogelijk gebruikte batterijen in te zamelen. In totaal gingen 77 gemeenten de uitdaging aan.

Lees verder...

Update vogelgriep: maatregelen in bufferzone versoepelen

Update vogelgriep: maatregelen in bufferzone versoepelen

20 juli 2017 - Redactie - Actueel - 3770

Vanaf vandaag, 15 dagen na het afbakenen van de bufferzone in Bassenge, worden de maatregelen in de bufferzone (Riemst) versoepeld. Dit betekent onder meer dat verplaatsingen van andere in gevangenschap gehouden vogels zijn verboden, uitgezonderd voor: vogels afkomstig van buiten een beperkingsgebied, vogels van houders die geen pluimvee houden, vogels van handelaars en dierwinkels, zelfs als er pluimvee aanwezig is, op voorwaarde dat dit pluimvee niet verkocht, noch verplaatst wordt.

Lees verder...

Magritte Experience kleurt Limburgs

Magritte Experience kleurt Limburgs

20 juli 2017 - Dominique Vreven - Cultuur - 0000

De firma Black Sheep Productions uit Overpelt geeft deze zomer een Limburgs tintje aan de openlucht expo The Magritte Experience in Knokke. Op het strand tegenover het Grand Casino staat een reusachtige bolhoed, waar je met behulp van een virtual reality brilletje een onvergetelijke reis maakt door de magische wereld van de Belgische surrealistische kunstenaar René Magritte. Lees er alvast meer over bij LimburgActueel!

Lees verder...

54 Limburgse bedrijven gaan voor duurzaam personeelsbeleid

54 Limburgse bedrijven gaan voor duurzaam personeelsbeleid

20 juli 2017 - Redactie - Economie - 0000

Een duurzaam personeelsbeleid bepaalt de slagkracht en wendbaarheid van een onderneming. Maar de HR-wereld is voortdurend in beweging. Welt, het nieuwe begeleidingstraject van Voka-KvK Limburg, brengt bedrijven samen om het HR-beleid te versterken. De focus ligt onder andere op stageplaatsen en werkplekleren. Met vier uitverkochte trajecten in Limburg, goed voor 54 bedrijven, neemt het traject alvast een vliegende start.

Lees verder...

Liefmans maakt bier met 60 ton sappige Limburgse krieken

Liefmans maakt bier met 60 ton sappige Limburgse krieken

19 juli 2017 - Redactie - Showbizz & Lifestyle - 3890

Het was alle hens aan dek, afgelopen week in de Limburgse boomgaard van de familie Briffoz in Gingelom. Onder een stralende zon werd zo’n 60 ton aan rijpe, sappige krieken geplukt en klaargemaakt voor een tocht naar brouwerij Liefmans in Oudenaarde. Daar zijn ze intussen aangekomen én meteen verwerkt. Ondanks de vrieskou in het voorjaar, ziet de oogst er opvallend goed uit. “Zoet, zuur, zeer veel sap, mooi rijp en op het juiste moment geoogst”, aldus brouwmeester Marc Coesens. Over een vijftiental maanden proef je het eerste resultaat.

Lees verder...

Ceballos, Steppe en Asamoah tekenen bij STVV

Ceballos, Steppe en Asamoah tekenen bij STVV

19 juli 2017 - Rony Maes - Sport - 3800

Cristian Ceballos komt over van Charlton Athletic en tekent een driejarig contract op Stayen. De Spanjaard verdedigde vorig voetbalseizoen al de STVV-clubkleuren. Hij blonk vooral uit tijdens Play Off 2 waar hij enkele keren scoorde. Doelman Kenny Steppe komt over van Zulte Waregem. Steppe speelde eerder voor Waasland Beveren, SC Heerenveen en Germinal Beerschot. In 2008 werd hij verkozen tot doelman van het jaar in België. Ook Steppe tekent ook een overeenkomst voor drie jaar bij de Kanaries. Samuel Asamoah tekende eveneens een driejarig contract met een optie op twee jaar extra. Asamoah trainde al enkele weken mee met de groep en ziet zijn goede prestaties nu beloond. De Ghanees speelde eerder voor KAS Eupen en OH Leuven.

Lees verder...

Impuls van 185.062 euro voor Limburgse jeugdverblijven

Impuls van 185.062 euro voor Limburgse jeugdverblijven

18 juli 2017 - Redactie - Toerisme - 0000

Toerisme Vlaanderen investeert 185.062 euro in 9 erkende jeugdverblijven verspreid over de hele provincie Limburg. Met dit geld kunnen vakantieverblijven hun accommodatie toegankelijker, moderner, brandveiliger of kindvriendelijker maken. "Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend op vakantie te gaan", weet Weyts. "Ook mensen met een handicap of zorgbehoefte moeten op verlof kunnen. Het vergt inspanningen en investeringen die niet onmiddellijk rendabel zijn. Net daarom komen wij tussen met financiële steun."

Lees verder...

Primetime Communication en Bouwunie Limburg slaan handen in elkaar

Primetime Communication en Bouwunie Limburg slaan handen in elkaar

17 juli 2017 - Redactie - Actueel - 0000

Primetime Communication Group, waarvan de Limburgse ondernemer Christophe Wels mede-eigenaar is, is een communicatiebedrijf met 6 verschillende afdelingen (Publishing, PR, Digital, Media & Strategie, Signing en Fairs/Events) en telt 60 medewerkers. Door de organisatie van beurzen (Winefairs, Ideaal Wonen, Jaarbeurs Leuven, Liv’in Lanaken, ….) hebben ze de nodige ervaring en know-how in huis om ook PUUR Prof 2018 tot een succes te maken. Dat is hét nieuwste netwerkevent voor de bouwprofessional en biedt een onmisbare dag voor ‘de bouw’ met inspirerende sprekers, praktijkgerichte opleidingen en relevante contacten.

Lees verder...

Kolenwasserij Beringen ingediend voor 'Seven Most Endangered'

Kolenwasserij Beringen ingediend voor 'Seven Most Endangered'

17 juli 2017 - Redactie - Toerisme - 3580

Toen de Limburgse mijnen sloten, besloot de Vlaamse Overheid om minstens één mijn zo volledig mogelijk te bewaren. Dat werd de mijn van Beringen, omdat daar de meeste relevante gebouwen en installaties nog aanwezig waren. De steenkoolmijn van Beringen werd op 22 december 1993 wettelijk beschermd. Zopas diende de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie ook een uitgebreid dossier over de kolenwasserij in voor de Europese campagne 'The 7 Most Endangered'. Dit is een campagne die Europa Nostra, de Europese koepel van erfgoedorganisaties voert met de ondersteuning van het European Investment Bank Institute (EIBI) en de Council of Europe Development Bank als associate partner.

Lees verder...

800.000 euro voor kankeronderzoek UHasselt, Jessa en ZOL

800.000 euro voor kankeronderzoek UHasselt, Jessa en ZOL

17 juli 2017 - Redactie - Wetenschap & Innovatie - 3500

Kom op tegen Kanker schenkt 833.064 euro aan het Limburg Clinical Research Program (UHasselt, Jessa Ziekenhuis Hasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg Genk) om verdere stappen te kunnen zetten in zijn kankeronderzoek. Deze financiering geeft een flinke boost aan het kankeronderzoek binnen het Limburgse samenwerkingsverband. Kom op tegen Kanker maakt concreet geld vrij voor twee grote projecten die over een periode van telkens vier jaar lopen. Het betreft twee onderzoeken die bijdragen aan betere diagnose en behandeling van kanker, in het bijzonder van long- en borstkanker.

Lees verder...

Zwartwerk van honderd+ ontwerpers en kunstenaars in C-mine

Zwartwerk van honderd+ ontwerpers en kunstenaars in C-mine

14 juli 2017 - Dominique Vreven - Cultuur - 3600

De hele zomer lang pakt C-mine Genk uit met een bruisende creatieve affiche van jazzconcerten op het plein , de installatie Zuid door het creatief Gents bureau Dift , de fototentoonstelling Sluitertijd van de Limburgse fotograaf Tony van Galen tot het Absolutely Free Festival en de culinaire en kunstzinnige feesten met Vollebak Vennestraat. Een grote blikvanger is de zomertentoonstelling BLACK van het ontwerperscollectief het LABO met deelname van talrijke Limburgers van Fred Eerdekens, Ick Reuvis, Ado Hamelrijck tot Hugo Duchateau, Willo Gonnissen en Frank Gielen.

Lees verder...

Limburgs doctoraat pakt fiscale belemmeringen voor grensoverschrijdend werk aan

Limburgs doctoraat pakt fiscale belemmeringen voor grensoverschrijdend werk aan

14 juli 2017 - Redactie - Economie - 3500

Werken over de grens brengt de nodige belemmeringen met zich mee, zeker op het vlak van fiscaliteit en sociale zekerheid. "Er is geen EU-regelgeving. Dus als je over de grens werkt, ben je overgeleverd aan twee of zelfs meer rechtsstelsels die vaak niet op elkaar afgestemd zijn", weet Hannelore Niesten. "De meeste EU-lidstaten hebben voor niet-inwoners een andere belastingregeling dan die voor inwoners. Iemand die in een andere lidstaat werkt dan die waarin hij/zij woont, kan dus geconfronteerd worden met een hogere belasting." Voor haar doctoraatsonderzoek ging dr. Niesten op zoek naar een nieuwe maatstaf voor de toekenning van persoonlijke en familiale belastingvoordelen. Het is het eerste dubbeldoctoraat (UHasselt/Maastricht University) in de rechten.

Lees verder...

Duizenden blinkende motoren vatten post in Leopoldsburg

Duizenden blinkende motoren vatten post in Leopoldsburg

14 juli 2017 - Redactie - Toerisme - 3970

Dit jaar zullen op 28, 29 en 30 juli voor de 33ste keer de 'Harley Days Leopoldsburg' plaatsvinden. Er zal naar goede gewoonte dus ook drie dagen lang een camping zijn, waar Harley-rijders neerstrijken uit heel wat verschillende landen. Op deze locatie zijn er dagelijks live-optredens en allerlei andere animatie. Het centrum van Leopoldsburg is trouwens op zaterdag van 10 tot 22u00 enkel toegankelijk voor motoren.

Lees verder...

Japanse multinational pompt 5 miljoen in krachtcentrale Genk

Japanse multinational pompt 5 miljoen in krachtcentrale Genk

14 juli 2017 - Redactie - Economie - 3600

Nitto Belgium, één van de grootste kleefbandenproducenten van ons land, gaat zelf een deel van zijn elektriciteit produceren in Genk. Dat gebeurt via een nieuwe warmtekrachtcentrale (WKK), die niet alleen stroom opwekt maar tegelijk ook de hitte produceert die nodig is voor de productie van kleefbanden. Twee vliegen in één klap dus. De centrale zal instaan voor een derde van de totale elektriciteitsvoorziening bij Nitto. Het bedrijf van de Japanse multinational van industriële kleefbanden en folie, neemt ook nog bijkomende maatregelen om de globale CO2-uitstoot terug te dringen. Hiervoor trekt Nitto in totaal 5,2 miljoen euro uit.

Lees verder...

'Kijk maar naar het geluk dat we uitstralen op onze sociale muur!'

'Kijk maar naar het geluk dat we uitstralen op onze sociale muur!'

14 juli 2017 - Kris Pattyn - Onze Weg - 0000

Een jeugdwerking haalde op een spectaculaire wijze het nieuws. Een ontvoering op een jeugdkamp deed één van de deelnemers op spoed belanden. Niets ernstig, er was slechts een kalmerend pilletje nodig. Of dat ook een vergeet functie heeft, is niet geweten.

Lees verder...

Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Je broodje wordt gebakken... in Bokrijk!
Wout van Aert sterkste in Ronde Van Limburg

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139