LimburgActueel.beTODI viert tweejarig bestaan met 'kunst onder water'

Door Redactie - 19 november 2018 - 3580 - Toerisme

TODI, het eerste indoor duik- en snorkelcentrum in Europa, waar waterliefhebbers een unieke onderwaterervaring kunnen beleven tussen meer dan 4.400 tropische zoetwatervissen, viert zijn tweejarig bestaan. "Met het project 'kunst onder water' voegen we een extra dimensie toe aan het duiken. Beleving betekent in de eerste plaats fauna, gevolgd door flora. Het plaatsen van planten in het bassin was echter niet succesvol door de gezonde eetlust van de vissen. Dat aspect vervangen we nu dus door kunst."

TODI viert tweejarig bestaan met 'kunst onder water'
Foto's: TODIDe Brit Jason deCaires Taylor, bekend voor zijn onderwater sculpturen en galerijen overal ter wereld, is een grote inspiratiebron. Met grote stalen frames tracht hij de onderwaterwereld na te bootsen en een nieuw habitat te creëren voor koralen en vissen. Inmiddels plaatste hij meer dan 800 beelden wereldwijd onder water met als bekendste musea: Moiliner Bay in Grenada (2006); Ocean Atlas in de Bahamas (2014) en Musco Atlantico in Lanzarote (2016). Dit met de steun van DAN (Divers Alert Network), eveneens partner bij TODI. Er werd ook geëxperimenteerd met het maken van olieverfschilderijen onder water door Pascual Mimbela uit Peru.

TODI verzorgt verder Mermaid Sunday’s met Meet & Greets en zeemeermin-initiaties. In mei 2019 gaat de 2de editie van de Internationale Merconvention door. In dat licht werd ondertussen een nieuw kunstwerk in het water geplaatst. De Beringse metaalkunstenaar Ahmet Akay ontwierp voor TODI een zeemeermin in inox. TODI’s hoofdzeemeermin Celine stond model voor het kunstwerp.

Kunstenaar Ahmet Akay maakt figuratief en abstract werk met recuperatiematerialen uit metaal en inox. Hij won onder andere de Noesen prijs (2002), ontving een eervolle vermelding bij de Mark Macken prijs (2004) en kaapte de 1ste prijs beeldende kunsten te Beringen weg in 2010. Op die manier willen we ook aan de lokale kunstenaars symbolisch ‘zuurstof’ geven om te groeien’.

Ook niet-duikers kunnen mee genieten. Onze vissen en een deel van de onderwater kunstwerken zijn te bewonderen via onze 'Fish View' galerij, een groot raamwerk dat uitkijkt op het bassin.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150