LimburgActueel.bePXL, Jessa en CM lanceren game die voorbereidt op ziekenhuis

Door Redactie - 19 november 2018 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Wanneer een kind naar het ziekenhuis moet is dat vaak een stresserende gebeurtenis. Niet alleen voor het kind zelf, maar ook voor de ouders. Kinderen weten niet altijd wat hen te wachten staat en hebben heel wat vragen. Waarom mogen ze niet eten voor de operatie? Mogen mama en papa mee naar de operatiezaal? En hoe zal de verdoving gebeuren? Hogeschool PXL, het Jessa Ziekenhuis en gezondheidsfonds CM hebben een computerspel voor tablets ontwikkeld dat kinderen en ouders voorbereidt op een ziekenhuisopname.

PXL, Jessa en CM lanceren game die voorbereidt op ziekenhuis
Foto: PXLHospiAvontuur is bedoeld voor jongeren van 4 tot 7 jaar, die het spel thuis met een ouder of andere volwassene spelen. De game bestaat uit verschillende levels: van het klaarmaken van de koffer voor de ziekenhuisopname tot het moment waarop het kind het ziekenhuis verlaat. Zo worden kind en ouder spelenderwijs ondergedompeld in het volledige traject van een opname onder algemene narcose.

Aan de ontwikkeling van HospiAvontuur gingen verschillende onderzoeksprojecten vooraf. Een haalbaarheidsstudie met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen, en in samenwerking met KT Scholengroep kende een positief resultaat, waarna de onderzoekers een proof of concept hebben ontwikkeld. Hiervoor mochten ze rekenen op medewerking van verschillende stakeholders zoals ziekenhuismedewerkers, ouders, verpleegkundigen. Daarnaast werd er een beroep gedaan op een grafisch ontwerper, een game developer en op professionele stemacteurs.

Daarnaast ging in 2017 een effectiviteitsstudie van start. Hiermee willen onderzoekers van PXL en Jessa nagaan of een computerspel de medicatie kan vervangen die kinderen moeten innemen om hun angst voor een ziekenhuisopname te verminderen. De eerste resultaten blijken positief, en worden bevestigd door de ervaringen van kinderen en ouders.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150