LimburgActueel.be"Grote grazers in Limburgs natuurgebied zijn geen kippen!"

Door Redactie - 19 november 2018 - 0000 - Samenleving

In verschillende natuurgebieden zet Limburgs Landschap vzw konikpaarden en galloway runderen in voor het natuurbeheer. Deze zelfredzame rassen kunnen in principe jaarrond hun eten vinden. Toch vinden mensen het noodzakelijk om de dieren te gaan bijvoederen. Meestal gebeurt dit bij extreme koude of bij hoge waterstand, in sommige gebieden helaas ook jaarrond.

Foto: PixabayKonikpaarden en Gallowayrunderen zijn nauwverwant aan hun wilde voorouders, het oerpaard en het oerrund, en kunnen daardoor prima jaarrond overleven met wat voorhanden is aan voedsel en water in de natuurgebieden. Net daarom is, in tegenstelling tot de reguliere veeteelt, het aantal dieren per ha beperkt. Zo blijft er steeds voldoende voedsel over, maar ontstaat ook een mozaïekstructuur in het gebied: korte grazige stukken; kale plekken waar de dieren zich rollen, open plekken in het bos, struiken waaronder ze bij slecht weer kunnen schuilen en ruigtes daar waar de dieren hun uitwerpselen deponeren. Kortom een gevarieerd landschap waarin heel wat andere dier- en plantensoorten hun voordeel uit halen.

Incidenten voorkomen
In de natuurgebieden, zoals Negenoord-Kerkeweerd (Stokkem), waar veel mensen komen én de mensen door het leefgebied van de grote grazers heen kunnen wandelen, zijn de dieren veel tammer en opdringeriger dan in andere gebieden. Omdat men incidenten zoals bijtgedrag of slaan met de poten wil voorkomen, probeert Natuurpunt mensen jaarlijks opnieuw bewust te maken. Zeker nu, vlak voor de winter, denken vele mensen dat die dieren er maar zielig bij staan. Niets is minder waar. Net zoals alle andere dieren in de natuur hebben ze hun natuurlijke vetreserves op peil gebracht deze zomer en kunnen ze daar op teren. Dit vullen ze aan met verse schors, twijgen en extra ruwvoer vanwege de verzorgers. De dieren zijn geen kippen in een klein hokje en moeten dus niet gevoederd worden met brood en keukenafval of worteltjes.

Aaien of knuffelen van paarden lijkt leuk. Maar vaak staan bezoekers er niet bij stil dat ze ‘te gast’ zijn in het leefgebied van de grote grazers. Zij leven er in een familie en hebben een kuddeinstinct. Tussen jou en een groep dieren van elk zo’n 500 kg staat geen draad. Ook honden spelen een rol. De dieren kunnen loslopende honden als natuurlijke vijand zien en er naar bijten of slaan. Men vraagt daarom ook om honden kort aangelijnd te houden.

Gedragsregels
Ben je te gast in het leefgebied van runderen en paarden?
Wees je er dan van bewust dat het geen tamme huisdieren zijn en ze je schade kunnen toebrengen.
- Hou ALTIJD minimaal 25 meter afstand, óók als de dieren naar u toe komen of op het pad liggen
- Drijf dieren niet op, maar geef ze de tijd en de ruimte
- Koeien en paarden beschermen hun kalveren. Blijf uit de buurt van een kalf, ook als het alleen is.
- Voer de dieren NOOIT. Ze worden hier opdringerig van en gaan misschien bijten. Dit dwingt de betreffende dieren te slachten!
- Loslopende honden veroorzaken onrust. Hou daarom honden ALTIJD aan de lijn.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150