LimburgActueel.beGasturbines van centrale Langerlo zijn terug operationeel

Door Redactie - 16 november 2018 - 3600 - Actueel

Een deel van de elektriciteitscentrale van Langerlo in Genk is sinds gisteren, 15 november, opnieuw operationeel. Het gaat om twee gasturbines, met elk een vermogen van 44 MW. De eenheden zullen heel de winter lang beschikbaar zijn om elektriciteit te produceren indien dat nodig zou zijn. Het inzetten van de gasturbines is een van de acties die Electrabel heeft voorgesteld om bij te dragen aan de bevoorradingszekerheid deze winter.

Gasturbines van centrale Langerlo zijn terug operationeel
Foto: archiefbeeldElectrabel heeft een akkoord ondertekend met de eigenaars van de elektriciteitscentrale van Langerlo – Global Estate Group – om twee gasturbines opnieuw op te starten deze winter. De twee eenheden hebben samen een vermogen van 88 MW en kunnen ongeveer 200.000 gezinnen van elektriciteit voorzien. De elektriciteitscentrale is al enkele jaren buiten gebruik en bestond naast de gasturbines ook uit een steenkoolcentrale die intussen ontmanteld is. Enkel de gasturbines worden deze winter weer in gebruik genomen. De eenheden tonen een grote flexibiliteit en kunnen heel snel ingezet worden van zodra het elektriciteitsnet er nood aan heeft.

De vergunningen voor het uitbaten van de twee gasturbines zijn toegekend. Om de eenheden weer gebruiksklaar te maken, zijn de nodige testen uitgevoerd op de site. Een twintigtal medewerkers van Electrabel, die vroeger tewerk gesteld waren in de centrale van Langerlo en die bijgevolg een grote meerwaarde betekenen voor dit project, zijn ingeschakeld voor het uitbaten van de turbines deze winter.

Ongebruikelijke situatie
Het inzetten van de gasturbines van de centrale van Langerlo is een van de acties die Electrabel begin oktober heeft voorgesteld om bij te dragen aan de bevoorradingszekerheid deze winter. Het bedrijf maakte een extra capaciteit vrij van meer dan 1.000 MW, waarvan meer dan 250 MW afkomstig is van generatoren op eigen en andere sites zoals Langerlo. “De situatie van deze winter in België is ongebruikelijk. Naast het in evenwicht brengen van onze eigen portefeuille, doen we er alles aan om bij te dragen aan het globaal evenwicht op het elektriciteitsnet en aan de bevoorradingszekerheid van België", aldus CEO Engie Benelux Philippe Van Troeye.

In april van 2017 legde NV Langerlo de boeken neer. Het 25 hectare grote terrein aan Genk Zuid, dat in handen kwam van Global Estate Group, lag er sindsdien verlaten bij. Begin dit jaar gaf de stad Genk groen licht aan de West- Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group en aan Martens Demolition Company om de installaties en gebouwen te slopen. In de plaats komt een gloednieuw bedrijvenpark.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150