LimburgActueel.beGraffitikunst ter lancering van woonproject in Sint-Truiden

Door Redactie - 15 november 2018 - 3800 - Samenleving

‘De Manège’, dat wordt de naam van het woonproject in de legendarische Rijschoolstraat in Sint-Truiden. Achter de iconische gevel van de vroegere gelijknamige stadsfeestzaal ‘de manège’ verrijzen 33 appartementen. Het project is de eerste wooncommunity van Steps Real Estate en Kumpen RED: het ontwerp nodigt de inwoners uit om elkaar te ontmoeten, en speelt zo in op een maatschappelijke tendens naar meer sociaal contact. In afwachting van het vernieuwende bouwproject siert een goudkleurig graffitikunstwerk de gevel.

Graffitikunst ter lancering van woonproject in Sint-Truiden
Foto's: Kumpen REDDe Rijschoolstraat is één van de straten die het gezicht van Sint-Truiden bepaalt. Ze ligt vlakbij het station, de Grote Markt en het administratief centrum, op een boogscheut van het stadspark en ’t Speelhof en op een steenworp van Stayen. Deze toonaangevende ader is echter dringend aan een opknapbeurt toe. Daarom starten Steps Real Estate en Kumpen RED vandaag de make-over van de Rijschoolstraat: tegen september 2020 staan hier 33 appartementen en 1 handelspand.

De iconische voorgevel van ‘de manège’ domineert het uitzicht van dit woonproject. “In deze voormalige stadsfeestzaal vierden generaties Truienaren meer dan een halve eeuw lang feest”, duidt Jan Kumpen. “Oorspronkelijk had het gebouw echter een andere functie. In 1837 liet het stadsbestuur ‘de manegie’ bouwen om cavalerie in garnizoen naar Sint-Truiden te halen. En tijdens WO II diende de grote hal als stapelruimte. Kortom, ‘de manège’ zit in het collectief geheugen van de Truienaar gegrift. Uit respect voor de rijke geschiedenis van het gebouw geven we het woonproject dan ook de naam … ‘De Manège’."De (beschermde) gevel blijft volledig intact. Achter deze imposante muur verrijzen 33 appartementen. “Eyecatcher wordt de uitgestrekte groene binnentuin, net achter de gevel van de manège. Hier kunnen de inwoners elkaar ontmoeten, samen barbecueën of simpelweg bijpraten. Van zodra de eerste inwoners bekend zijn, zoeken we samen met hen naar de ideale invulling,” legt Kumpen uit.

In het eerste kwartaal van 2019 gaan de werken van start. In tussentijd siert een reusachtig graffitikunstwerk de hoek van de Rijschoolstraat en de Stationsstraat. “De goudkleur verwijst naar de mythe van koning Midas. Hij kreeg van de Griekse goden de kracht om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen. Op het kunstwerk reikt een arm naar de hemel, om het vervallen gebouw om te toveren tot een gouden pand. Zo staat het gebouw nog even in de schijnwerpers vooraleer het overgaat in een nieuw project”, aldus geestelijke vader Tom Herck. Ook twee andere grafische elementen springen in het oog: “De bliksemschicht staat symbool voor de krachtige, vernieuwende visie achter deze wederopbouw. Anderzijds vormt het statige paard een duidelijke vingerwijzing naar de manège.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150