LimburgActueel.beLimburgse zorgberoepenrally speelt in op alarmkreet uit zorgsector

Door Redactie - 06 november 2018 - 0000 - Economie

De kennisinstellingen en zorgactoren trekken aan de alarmbel. Sinds 3 jaar dalen de inschrijvingen voor verpleegkundige opleidingen terwijl het aantal vacatures tegen 2021 exponentieel zal stijgen. POM Limburg organiseert hiervoor de eerste zorgberoepenrally in samenwerking Het Beroepenhuis en 17 Limburgse zorgorganisaties. Vanaf vandaag zullen een 500-tal jongeren uit de derde graad secundair onderwijs de zorgjobs zelf kunnen ontdekken en dit op 6 zorglocaties verspreid over Limburg.

Limburgse zorgberoepenrally speelt in op alarmkreet uit zorgsector
Foto: POM LimburgDoor de hoge pensioneringsgraad en de sterk vergrijzende Limburgse bevolking, zullen er in de komende jaren in Limburg duizenden jobs bijkomen in de zorgsector terwijl er nu al een tekort is. Uit berekeningen van VERSO blijkt dat het om meer dan 32.000 werkplaatsen gaat. Aangezien de vergrijzing zich in Limburg in de komende jaren nog sterker doorzet dan in de rest van Vlaanderen, zal een substantieel aandeel van deze jobs zich in deze provincie situeren.

Naast de vergrijzing trekken ook kennisinstellingen aan de alarmbel. De dalende instroomcijfers (-20% t.o.v. 2015) voor zowel de opleidingen HBO5 als Bachelor Verpleegkunde tonen aan dat acties als deze broodnodig zijn. Via diverse initiatieven tracht POM Limburg hierop te anticiperen en jongeren te enthousiasmeren voor een opleiding of job in de zorg- en welzijnssector.

Aantrekkelijker maken
Tijdens de zorgberoepenrally delen mensen uit het werkveld hun ervaringen met de deelnemende jongeren en proeven deze jongeren van verschillende zorgberoepen door zelf enkele (deel)taken van deze beroepen uit te oefenen. Ze maken onder meer kennis met het beroep van de verpleegkundige door een reanimatie uit te voeren op een simulatiepop in levensechte omstandigheden, ze leren de apparatuur van de technoloog in de medische beeldvorming kennen en proberen verschillende therapieën uit als ergotherapeut.

Door deze doe-activiteiten in een reële werkomgeving kunnen de jongeren ervaren of ze de juiste talenten en interesses in huis hebben voor het uitoefenen van deze jobs. Minister Jo Vandeurzen geeft de aftrap en was aanwezig bij de eerste klassen die deelnamen aan de zorgberoepenrally. "Sterke projecten als deze, die zorgberoepen aantrekkelijker maken, ondersteun ik graag. Het enthousiasme dat ik vandaag zowel bij de leerlingen als bij de zorgpartners heb gespot, versterkt mijn overtuiging dat Limburg klaar is om de uitdagingen waarvoor de zorgsector staat aan te gaan.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150