LimburgActueel.be"Scout buitenlands talent voor de Limburgse arbeidsmarkt"

Door Redactie - 31 oktober 2018 - 0000 - Economie

De Limburgse economie valt terug, mede door de krapte op de arbeidsmarkt. Daarom doet Paul Kerkhofs, CEO van APK Group en lid van het bestuurscomité van Voka Limburg, een creatief voorstel. "Scout zoals in de voetbalwereld het buitenlands talent en haal ze naar hier voor een opleiding én een job." Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg treedt bij: "dit idee zorgt naast het duaal leren voor een bijkomende instroom van talent. Limburg kan een geschikte proeftuin zijn voor de uitwerking".

Foto: Voka LimburgBedrijven die willen groeien kampen met een knagend tekort aan het vinden van geschikt personeel. Dat is één van de conclusies uit de conjunctuurbarometer van Voka – KvK Limburg. Die kijkt hoe het gesteld is met de Limburgse economie. “Het personeelstekort is niet alleen nefast voor onze groei. De instroom van nieuwe werkkrachten is simpelweg nodig om als onderneming te overleven”, stelt Paul Kerkhofs van APK Group, dat zo’n 1.300 medewerkers telt. “Wij hebben voortdurend meer dan 60 openstaande vacatures en jaarlijks zo’n 30 à 40 medewerkers die met pensioen gaan. We vinden steeds moeilijker nieuwe medewerkers om dit op te vangen.”

Paul Kerkhofs is ook actief als voorzitter van SK Lommel. Daar beschikken ze net als bij andere Limburgse voetbalclubs over een jeugdacademie. Dat inspireerde Kerkhofs tot een creatief voorstel. “Voetbalclubs beschikken over een jeugdacademie om talentvolle spelers op te leiden. Ze zoeken die overigens steeds vaker in het buitenland. Ik denk dat we als werkgevers eveneens actief op zoek moeten naar buitenlands talent. Als we jeugd naar hier halen voor een goede job en ze onze werkattitudes en taal aanleren, kunnen we de knelpuntberoepen nog effectiever aanpakken.”

Johann Leten steunt het idee van Paul Kerkhofs. “De war for talent is een ‘en-en-en-verhaal’ waar je alle mogelijke middelen moet inzetten. In de eerste plaats moeten we onze eigen bevolking activeren en aan het werk krijgen. Daarnaast blijven we ook sterk inzetten op het duaal leren. De uitbreiding die de Vlaamse regering vorig jaar goedkeurde, juichten we alvast toe. Het creatieve scouting-idee is weliswaar een bijkomende instroom van talent. We moet out-of-the-box durven denken. Limburg zou een geschikte proeftuin zijn voor de uitwerking van dit idee.”

Koele herfst met zachte landing
Vorige maand kondigden we een koele herfst aan waarbij de conjunctuurbarometer een steilere terugval kende dan we hoopten. Met het jaareinde bijna in zicht blijkt de landing in 2018 toch meer uit te vlakken dan de negatieve cijfers van vorige maand. Alle sectoren dragen positief bij en ook de starters komen als opgejaagd wild terug na een relatief kalme zomer. Sinds januari 2018 stellen we een krimp in onze conjunctuurbarometer vast. In januari 2018 piekte onze barometer met 114,6 indicatorpunten terwijl we het jaar verwachten af te sluiten met 99,89 indicatorpunten.

In tegenstelling tot de zomermaanden zien we terug een opvallende stijging bij het aantal startende ondernemingen. Aan de neerwaartse spiraal is opnieuw een einde gekomen. Ook de export doet het opnieuw goed en draagt positief bij aan onze conjunctuur. De bouw lijkt een hoogtepunt te hebben bereikt en de automobielsector blijft ook beter scoren dan een jaar geleden. Ook toerisme lijkt aan slagkracht te winnen en de totale werkloosheid blijft -7,02% lager dan dezelfde periode vorig jaar.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150