LimburgActueel.be"Enkel winnaars bij richtlijnen voor bepaling ziektetermijn"

Door Redactie - 30 oktober 2018 - 0000 - Economie

Begin dit jaar trok Voka Limburg aan de alarmbel rond het ziekteverzuim op de werkvloer. "We krijgen opvallend veel meldingen van 'overdreven' ziektebriefjes", klonk het. Om hier paal en perk aan te stellen, werd destijds een formele brief geschreven naar minister Maggie De Block. "Dat de minister nu werkt aan richtlijnen voor het aantal ziektedagen per aandoening is een overwinning voor onze ondernemingen, hun medewerkers én de talloze bonafide artsen", stelt bestuurder Johann Leten.

Foto: archiefbeeld“Met het voorgestelde systeem wordt het arbitraire aspect, bij het uitschrijven van ziektebriefjes, ingeperkt”, zegt Leten. “Wanneer een patiënt nood heeft aan een langere rustperiode, zal dit uiteraard mogelijk blijven. Het is een richtlijn en dus geen verplichting. Maar de standaardtermijn bij een regulier genezingsproces wordt hiermee wel eindelijk bepaald.”

De schijnbaar onschuldige ‘gunst’ van het uitschrijven van een langere ziekteperiode van de arts naar de medewerker, is er eentje met verstrekkende gevolgen voor de werkgevers. Ze moeten dubbel betalen, deadlines komen in gevaar én andere collega’s verdrinken in het werk. “Daarnaast hypothekeert dit de geloofwaardigheid van het leeuwendeel van de artsen en medewerkers. Het is daarom dat we als Voka – KvK Limburg zijn blijven pleiten om de ziektetermijn objectiveerbaar te maken”, aldus Johann Leten.

Dat ook de artsenwereld positief reageert, verbaast Leten niet. “We hebben destijds ook de Limburgse huisartsenkringen aangeschreven om de problematiek aan te kaarten en daar kregen we opvallend veel steun. Ook zij willen snel een oplossing omdat ze beseffen dat de enkele malafide artsen de naam van een hele groep onterecht besmeuren.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150