LimburgActueel.beApp UHasselt motiveert hartpatienten om te revalideren

Door Redactie - 04 oktober 2018 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

UHasselt ontwikkelt met HeartHab een nieuwe app die hartpatiënten meer motiveert om te revalideren. "Het succes van de app is zijn gebruiksvriendelijkheid", zegt doctoraatsonderzoekster Supraja Sankaran, die het programma ontwierp. "Onze eerste onderzoeksresultaten tonen alvast dat hartpatiënten hun revalidatie beter volhouden dankzij de app, en dat is veel beter voor hun gezondheid."

App UHasselt motiveert hartpatienten om te revalideren
Foto: Pixabay"Na een plots hartprobleem moeten patiënten na hun behandeling revalideren. Meestal gebeurt dat in een revalidatiecentrum in het ziekenhuis", legt dr. Supraja Sankaran uit. "Eenmaal die begeleiding stopt merk je dat patiënten terugvallen in oude, vaak slechte, gewoontes. En dat is een probleem, want te weinig revalidatie verhoogt het risico op een tweede hartfalen. Daarom hebben we nu een app ontwikkeld die de revalidatie van hartpatiënten niet alleen monitort en de gegevens doorstuurt naar de artsen, maar de mensen ook echt uitdaagt om hun revalidatie vol te houden."

"We hebben de app zo ontwikkeld dat deze interessant blijft voor de hartpatiënt. Een mooie lay-out waarbij symbolen laten zien hoe de persoon vooruitgaat in de revalidatie en vlagjes die tonen welk doel de patiënt deze week nog moet halen", vertelt Supraja. "Om meer zin te krijgen om te bewegen mag de patiënt ook zelf kiezen welke sport hij wil uitoefenen tijdens zijn revalidatie. De activiteit wordt dan automatisch doorgestuurd naar de arts in het ziekenhuis, die de patiënt vanop afstand kan volgen. De arts krijgt ook een overzicht van bijvoorbeeld de bloeddruk, het insulineniveau of de cholesterolwaarden. Wanneer er iets mis is, krijgt de dokter automatisch een waarschuwing op zijn computer, zodat de arts contact kan opnemen met de patiënt."

Best Paper award
"Dit is niet een zoveelste app die aanspoort wat meer lichaamsbeweging te nemen, maar een app die precies afgestemd en onderbouwd is met wetenschappelijk onderzoek", vult vicerector Karin Coninx en promotor van dit doctoraat aan. "Resultaten na enkele maanden studie in samenwerking met ReGo, het hartrevalidatiecentrum van Jessa Ziekenhuis, tonen indicaties dat de deelnemende hartpatiënten er medisch op vooruitgaan én dat ze langer gemotiveerd zijn om hun revalidatie vol te houden."

Supraja kreeg onlangs ook erkenning met een best paper award op een internationaal congres. Volgende stap zal zijn om deze app op grotere schaal uit te testen en daarna in de klinische praktijk te brengen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150