LimburgActueel.beGenk en Antwerpen voeren strijd tegen mensenhandel op

Door Redactie - 02 oktober 2018 - 3600 - Samenleving

Zo'n 50 deelnemers uit binnen- en buitenland verzamelen recent in Genk voor het seminarie 'Confine'. Dat maakt deel uit van een tweejarig Europees project en is een samenwerking tussen de steden Antwerpen en Genk, KULeuven en RIEC Brabant-Zeeland (NL). Via dit project willen de partners de zogenaamde 'bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit' verder uitbouwen. Ze focussen op seksuele en economische uitbuiting in sectoren zoals de handcarwashes en de erotische massagesalons en voeren zo de strijd tegen de mensenhandel op.

Genk en Antwerpen voeren strijd tegen mensenhandel op
Foto: PixabayCriminaliteit trekt zich niets aan van gemeente-, provincie- of landsgrenzen. Integendeel, ze profiteert er net van. Dus moet de overheid zichzelf ook anders en beter organiseren. Een lokaal bestuur moet, vanuit haar eigen bevoegdheden maar in overleg met strafrechtelijke en fiscale partners, aan beeldvorming én handhaving doen om te voorkomen dat georganiseerde criminaliteit zich in het lokale weefsel zou kunnen nestelen.

En net daarover gaat ook Confine, een tweejarig Europees project waarmee Antwerpen, Genk, KULeuven en RIEC Brabant-Zeeland (Nl) sinds begin 2017 de handen in elkaar slaan in de strijd tegen mensenhandel. Ze focussen concreet vooral op erotische massagesalons en handcarwashes, en op de financiële en administratieve indicatoren, waaraan je malafide uitbaters in deze sectoren in een vroege fase kan herkennen.

Zo vonden er al enkele succesvolle flexacties plaats in het Genkse en breder het Limburgse, waarbij in totaal 5 carwashes, 3 woningen, 2 shops en een caravan werden gecontroleerd. Dat leidde tot in totaal een 35-tal PV's en vaststellingen: tewerkstelling van illegale vreemdelingen, zwartwerk en grijswerk, inbreuken op de KBO-wetgeving, inbreuken op de Vlaamse wooncode, ruimtelijke ordening, btw-wetgeving, de brandveiligheid,... Als gevolg van deze acties werden 3 carwashes en 2 shops door de inspectiediensten gesloten.

Slagkracht vergroten
"De 'bestuurlijke aanpak' klinkt misschien niet sexy, maar is wel degelijk zeer effectief in de strijd tegen de georganiseerde misdaad", legt burgemeester Wim Dries uit. "Als overheden willen we dat uitbatingen voldoen aan de geldende normen en richtlijnen. Flexacties met multidisciplinaire teams maken het mogelijk een uitbating in één keer op vele verschillende punten te controleren. Door provinciaal, landelijk en zelfs internationaal samen te werken, vergroot je nog de slagkracht, want criminele activiteiten hebben de eigenschap zich gewoon te verplaatsen wanneer het ergens te moeilijk wordt. We noemen dat het waterbedeffect, en ook dat kunnen we veel beter aanpakken door meer en beter te gaan samenwerken."

Zorgverlening bieden
"De strijd tegen mensenhandel is een strijd tegen de schrijnende verhalen van mensonterende werkomstandigheden en seksuele uitbuiting die erachter schuilgaan," benadrukt Antwerps schepen Fons Duchateau. "We willen daarbij niet enkel hard optreden tegen mensenhandelaars, pooiers en zogenaamde 'loverboys', we willen ook een waardige zorgverlening bieden aan slachtoffers. Die komen vaak uit het illegale circuit of hebben, zoals in het geval van slachtoffers van tienerpooiers, een verleden van psychisch of fysiek misbruik."

Met Confine is Genk op Europees vlak niet aan zijn proefstuk toe. Van 2013 tot 2015 liep er in de stad reeds een succesvol project dat met ISEC-middelen door de Europese Commissie werd gefinancierd. Samen met Nederland en Denemarken werden toen de eerste ervaringen met de bestuurlijke aanpak in België opgebouwd.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150