LimburgActueel.beGoed rapport = meer subsidies voor Jenever- en Modemuseum

Door Redactie - 02 oktober 2018 - 3500 - Cultuur

Het Jenevermuseum en Modemuseum Hasselt krijgen van Vlaams minister Sven Gatz een (zeer) goede beoordeling. Hij zal de komende jaren de musea daarom sterk ondersteunen met werkingssubsidies, voor de realisatie van hun doelstellingen tegen 2023. Na het indienen van een beleidsplan begin 2018 werden beide musea doorgelicht. Het Jenevermuseum behaalde voor zowat alle criteria de maximale beoordeling en krijgt jaarlijks 190.000 euro, een verhoging met maar liefst 90 %. Modemuseum Hasselt werkt sterk verder aan ambitieuze doelstellingen en krijgt daarvoor jaarlijks 155.000 euro, een verhoging met 55%.

Goed rapport = meer subsidies voor Jenever- en Modemuseum
Foto: MoMuHaHet Jenevermuseum haalt vlot de ondergrens voor een indeling op het regionale niveau. Het museum heeft een afgelijnde collectie, een actief netwerk en een goed publieksbereik. "Het is natuurlijk heel aangenaam dat men bij de beoordeling onze sterke basis en het dynamische team opmerkt. De laatste jaren werkten we hard aan een nieuwe permanente presentatie, aan een inhaalbeweging op het vlak van preventieve conservatie en aan een participatieve werking met diverse cultureel-erfgoedgemeenschappen. En ook in de toekomst willen we verder inzetten op die strategische keuzes. We willen een belevingsmuseum zijn en blijven voor zoveel mogelijk gebruikers, zowel binnen onze museummuren als daarbuiten. De jaarlijkse werkingssubsidies zullen dus zeer zinvol worden besteed", aldus directeur Davy Jacobs.

Nieuwe locatie
Modemuseum Hasselt wordt ook ondersteund in zijn ambitieuze doelstellingen. "Onze publieks- en museumwerking beantwoorden ruimschoots aan de criteria voor een indeling op regionaal niveau", stelt directeur Karolien De Clippel. "De commissie is zich bewust van het hoge ambitieniveau van Modemuseum Hasselt in verhouding tot het beschikbare personeel en middelen. Men wil het museum daarom ondersteunen om die ambities waar te maken de komende beleidsperiode. In die periode zal ook de samenwerking met Modemuseum Antwerpen verfijnd worden, zodat beide musea elkaar in de toekomst nog meer kunnen versterken."

Verder moet de recent opgestarte mode-incubator MIA-H aan de Kanaalkom, de actuele betekenis van het mode-erfgoed belichten. Ook zal onderzocht worden hoe een permanente collectiepresentatie garandeerd kan worden en hoe men de omvangrijke digitale collectie zo duurzaam mogelijk kan bewaren en ontsluiten. Verder wil het museum beklijvende tentoonstellingen neerzetten die zich onderscheiden door experimentele presentatievormen en door unieke samenwerkingen met prominente figuren uit de modewereld. "Willen we die plannen realiseren, dan is er nood aan extra ruimte. Daarom wordt de zoektocht naar een nieuwe locatie verdergezet."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150