LimburgActueel.beKachelinstallateurs Limburg reiken eigen vervangingspremie uit

Door Redactie - 04 oktober 2018 - 0000 - Economie

Nu het kwik weer begint te dalen, zetten we massaal de verwarming terug aan. In Vlaanderen is verwarming met hout nog altijd populair. Alleen is liefst één op de twee kachels eigenlijk aan vervanging toe. Een nieuwe stoot tot 95% minder fijnstof uit en is zelfs CO2-neutraal. Vlaanderen is echter de enige regio in Europa waar hiervoor nog geen premies worden voorzien. Dus reiken 74 Belgische bedrijven, waarvan 5 uit Limburg dit najaar zelf een vervangingspremie van 300 euro uit.

Kachelinstallateurs Limburg reiken eigen vervangingspremie uit
Foto: PixabayModerne hout- en pelletkachels garanderen een merkelijk hoger rendement dankzij een optimale verbranding. Gevolg: meer comfort, constantere temperatuur, lagere stookkosten, … maar vooral ook veel lagere emissies. Zo daalt de uitstoot van fijnstof met een factor 50 tot zelfs 500. Met een pelletkachel verwarm je op de koop toe CO2-neutraal.

“Houtverbranding is volgens de Vlaamse Milieumaatschappij verantwoordelijk voor 35 % van de totale uitstoot van fijnstof, en het is niet voor niets dat de EU vanaf 2022 strengere eisen zal opleggen. De hoogtechnologische kachels die wij aanraden, zijn echter in niets te vergelijken met de oude modellen. De logica zou zijn dat onze Vlaamse overheid mensen een financieel duwtje geeft om hun oude, vervuilende kachel te vervangen”, vertelt Ludwig Van Wonterghem, initiatiefnemer van www.vervangjeoudekachel.be.

“Vorig jaar al bleek uit onderzoek dat bijna de helft van de houtkachels ouder is dan tien jaar en dus dringend aan vervanging toe. In Frankrijk bijvoorbeeld ondersteunt de overheid die omslag al vier jaar, mét een positief effect op de luchtkwaliteit. Hier doen wij het zelf, gezamenlijk met 74 bedrijven uit de sector.”

Wie overweegt om zijn oude kachel te vervangen, surft dus het best naar de website www.vervangjeoudekachel.be. Daarop vinden gegadigden alle info en kunnen ze zich tot 18 november aanmelden. Daarna komt een dealer kijken of de kachel of haard in kwestie wel degelijk in aanmerking komt. Is dat het geval, dan ontvangt de klant een premie van 300 euro bij aankoop van een nieuwe hout- of pelletkachel. Uiteraard kunnen geïnteresseerde gezinnen ook rechtstreeks terecht bij een van de deelnemende dealers: Vuur & Techniek, EcoMinded BVBA, Energy Point, EnerVro BVBA, Eco-Heating.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150