LimburgActueel.beNieuw dierenwelzijnsbeleid Wallonie geeft ons het nakijken

Door Redactie - 04 oktober 2018 - 0000 - Actueel

Dierenrechtenorganisatie GAIA prijst het Waals parlement die de allereerste Waalse dierenwelzijnswetgeving, de zogenaamde 'Code wallon du Bien-Etre animal', op voorstel van minister Carlo Di Antionio (cdH) gister goedkeurde. "En dit aan de vooravond van Werelddierendag", aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Hiermee mag Wallonië zich inzake dierenwelzijnswetgeving tot de meest vooruitstrevende regio's van Europa noemen." Lees er meer over bij LimburgActueel.

Nieuw dierenwelzijnsbeleid Wallonie geeft ons het nakijken
Foto: archiefbeeldBehalve dat dieren expliciet erkend worden als levende wezens met gevoelsvermogen en bewustzijn, bevat de Code Wallon ook nog tal van andere maatregelen waarmee onze buren een voorbeeld vormt voor de hele Europese Unie en ver daarbuiten.

Eén van de belangrijkste bepalingen in de Code Wallon is het verbod op nieuwe bedrijven die leghennen in kooien houden. Bestaande milieuvergunningen voor houderijen die nu nog actief zijn, zullen niet worden verlengd. De bedrijven die nog in de regio actief zijn, moeten hun activiteiten uiterlijk in 2028 staken.

De 'Code Wallon du Bien-Etre Animal' biedt ook goed nieuws voor kermispony's: vanaf 2023 is het in Wallonië gedaan met pony's die eentonig rondjes draaien op kermissen. "Kermispony's werden eerder al verboden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest", merkt Vandenbosch op. "Wij roepen Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) op om het voorbeeld van de twee andere regio's te volgen."

Andere belangrijke maatregelen (die nog niet in Vlaanderen gelden)
- Gevangenisstraf tot maximaal 10 à 15 jaar en geldboetes tot maximaal 10 miljoen euro voor de ergste wreedheden en dierenmishandelingen
- Het verbod op het houden van walvisachtigen (dolfijnen) in gevangenschap
- De installatie van CCTV-camera's in slachthuizen
- Het verbod op de wrede lijmvallen  
- Het verbod om een dier permanent vast te binden
- Een (virtuele) vergunning voor het houden van (huis)dieren
- De ontwikkeling van een strategie voor de afbouw van het proefdiergebruik
- Verbod op dierproeven voor schoonmaakproducten en afgewerkte biociden of hun ingrediënten.

Resteert dwangvoederen
"Deze allereerste Waalse dierenwelzijnswetgeving is ontegensprekelijk een belangrijke vooruitgang voor de dieren en zet Wallonië op de kaart als een van de meest vooruitstrevende regio's in Europa op het gebied van dierenwelzijn." Hoewel GAIA de bovenstaande maatregelen toejuicht, betreurt de dierenrechtenorganisatie dat er geen akkoord werd bereikt over een verbod op het wrede dwangvoederen voor de productie van foie gras.

De Code wallon is een initiatief van Waalse minister Carlo Di Antonio en herziet de kaderwet van 1986 betreffende 'de bescherming en het welzijn van dieren'. De nieuwe wetgeving bevat naast de nieuwe maatregelen ook bestaande dierenbeschermende en reeds eerder besliste wetten (verbod op de kweek van pelsdieren voor bont, verbod op onverdoofd slachten, verplichte kattensterilisatie).


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150