LimburgActueel.beOud Gerechtshof in Hasselt krijgt complete make-over

Door Redactie - 11 september 2018 - 3500 - Actueel

Het oud gerechtshof op de Hasseltse Havermarkt, één van de meest monumentale gebouwen van de provincie, krijgt een totale make-over. Waar er vroeger nog recht gesproken werd, komen er nu 30-tal appartementen met plaats voor drie winkels en kantoren. Belangrijk detail: de historisch waardevolle gevels blijven behouden. Het nieuwe herbestemmingsproject moet een voorbeeld worden van de toekomstige stedelijke ontwikkelingen van de stad Hasselt.

Oud Gerechtshof in Hasselt krijgt complete make-over
Foto: M.JanssenHet gaat onder meer om het majestueus gebouw De Crone, op de Havermarkt 8 in Hasselt, dat een lange en voorname geschiedenis kent. In de 15de en 16de eeuw was op deze locatie het gasthof De Crone gevestigd, een gekende herberg waar vaak luxueuze banketten georganiseerd werden voor voorname gasten. In 1580 kocht het stadsbestuur het pand op en bouwde het om tot het Hasseltse stadhuis. In de kelders van het stadhuis bevonden zich toen ook de ‘tortuurkamers’ waar beschuldigden op een ietwat 'aparte' manier werden ondervraagd.

Toen de stad in 1779 het huidige stadhuis aan het Groenplein in gebruik nam, werd De Crone afgebroken en in 1780 vervangen door het huidige gebouw dat gebouwd werd als een hotel in neoclassicistische stijl. In de 19e eeuw werden de gevels bijkomend verfraaid met decoratief stucwerk en in de 20e eeuw werden grondige verbouwingen uitgevoerd bij de transformatie tot Kredietbank en vervolgens handelsrechtbank.

Het gerechtshof naast het pand De Crone, op de Havermarkt 10, maakt eveneens deel uit van de site. Het werd in 1934 gebouwd naar de plannen van architect Vermeersch. Het ontwerp in eclectische interbellumarchitectuur kwam toen als winnaar uit de bus bij een wedstrijd die door de toenmalige overheid werd uitgeschreven. Vandaag is de gevel met de bijzondere hoektoren zowat in heel Vlaanderen gekend door de serie De Smaak van De Keyser.

Grandeur hersteld
De federale overheid, de FOD Financiën, wees begin 2017 na een publieke bieding Tans Group aan als nieuwe eigenaar van het Oud gerechtsgebouw. Met alle respect voor de geschiedenis van de site plant projectontwikkelaar Kolmont er nu 30-tal appartementen, 3 winkels en kantoorruimte. “Door de vele verbouwingen in de 20e eeuw is er weinig respectvol omgegaan met het interieur. De ontwerpers, architectenbureaus Michel Janssen en Laurijssens Architects, willen dat nu rechttrekken door het gebouw nu los te koppelen van het naastgelegen monument 'Leerske' en de achterliggende bijgebouwen. Daardoor wordt het statige huis De Crone weer in zijn oorspronkelijke grandeur hersteld", verteld Michel Verhoeven van Kolmont.

Stadsoase
Ook het binnengebied wordt ontpit. De 20ste-eeuwse bijgebouwen, achter huisnummer 8 en 10, worden verwijderd en maken plaats voor kantoren en appartementen rond een intensieve stadstuin. Deze groene stadsoase is weelderig en avant-gardistisch. Het ontwerp is van landschaparchitect Pieter Daenen.

Gezien de binnenstedelijke ligging en de nabijheid van het openbaar vervoer (trein en bus) zal er ook fors worden ingezet op duurzame mobiliteit en vergroening / verkoeling van de binnenstad. Er komt een ruime bovengrondse fietsenstalling met elektrische oplaadpunten. Net zoals er een servicepunt voor fietsen gepland is, waar de bewoners hun fietsen kunnen laten repareren en poetsen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150