LimburgActueel.beOpBoksen viert jubileum met boksgala en massatraining

Door Redactie - 06 september 2018 - 3600 - Samenleving

25 jaar geleden werd in Genk het project OpBoksen boven de doopvont gehouden. Dit project is ontstaan uit de passie van bezieler Abdel Wahhabi om via het boksen te werken aan de weerbaarheid van kinderen en jongeren. Inmiddels bereikt het project met tientallen trainers en vrijwilligers elke week meer dan 700 jongeren in verschillende gemeenten. Dat wordt op zaterdag 15 september gevierd met een massatraining en een boksgala. Opmerkelijk is dat heel wat bekende sportmensen present tekenen. Zo komt onder meer Delfine Persoon een training geven en zijn meerdere leden van de Belgische Olympische delegatie van 1992 aanwezig.

OpBoksen viert jubileum met boksgala en massatraining
Foto: OpboksenSoms kan één gesprek je leven veranderen. Het overkwam Abdel Wahhabi toen hij koning Filip –toen nog prins- ontmoette op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona: "Ik maakte toen als bokser deel uit van de Belgische delegatie en achter de schermen praatte ik met prins Filip. Ik vertelde hem dat ik zelf als jonge tiener moeite had om mijn draai te vinden op school, in het leven. Dankzij het boksen vond ik een uitweg. Hij suggereerde me om na mijn topsportcarrière het boksen niet los te laten. Waarom er niet iets mee doen voor jongeren die het moeilijk hebben? En dat heb ik gedaan."

In Genk was er interesse en bereidheid om samen een project op te zetten. OpBoksen ging van start in 1993 en is sinds 2003 één van de meest succesvolle projecten van De Uitdaging, een stadsdienst die via groeps- en ervaringstrajecten werkt aan de maatschappelijke weerbaarheid van kinderen en jongeren.

Ei kwijtraken
Elke week bereikt het project via de steunpunten in zes gemeenten zo'n 700 kinderen en jongeren vanaf 6 jaar oud. Heel wat gediplomeerde trainers en vrijwilligers -de meesten zelf als kind ooit begonnen bij OpBoksen- staan elke week in voor de trainingen. Via de bokssport werken zij met de jongeren aan respect, doorzettingsvermogen, sociale vaardigheden en communicatie.

"Het draait eigenlijk niet zozeer om de sportieve successen", vult schepen Geert Swartenbroekx aan. "Waar het om te doen is, is om jongeren die het moeilijk hebben thuis of op school een manier te geven om hun negatieve energie kwijt te raken. Ze bouwen aan hun zelfvertrouwen en vaardigheden en zo krijgen ze uiteindelijk meer slagkracht in hun leven."

Jeugd en justitie
Inmiddels zijn er ook speciale projecten opgestart, zoals in het kader van begeleidingstrajecten naar werk zoals 'Slagkracht' en 'VIA VIA'. Een succesvol proefproject werd, in samenwerking met VUB, opgezet in de Molse jeugdgevangenis. Naar aanleiding van het OpBoksen-jubileum gaat er overigens een workshop door voor professionals over de meerwaarde en mogelijkheden van vechtsportprogramma's in de jeugdhulp en justitie.

25 jaar, een zilveren jubileum en dat mag gevierd worden. Dat gebeurt op zaterdag 15 september. In de namiddag geven beroemdheden uit het boksen een massatraining aan honderden kinderen en jongeren. Delfine Persoon, Arnold Vanderleyden en Anne Tjondal zullen present zijn. Diezelfde avond volgt er een boksgala met 10 kampen, allemaal met jongens en meisjes uit het project. Opmerkelijk is dat het boksgala ook zal bijgewoond worden door heel wat leden van de Olympische delegatie van 1992.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150