LimburgActueel.beEerste beurs voor en door slechtzienden in Limburg

Door Redactie - 05 september 2018 - 3500 - Samenleving

Op 19 september organiseren VFG Limburg, de vereniging voor mensen met een beperking van De Voorzorg, en Zorgba(a)r, de zorgwinkel van het ziekenfonds, een infobeurs voor en door slechtzienden. Ze doen dat in samenwerking met PIVH, PXL en UD Woonlabo. Het is de eerste keer dat er in Limburg een beurs georganiseerd wordt voor en door mensen met gezichtsproblemen.

Eerste beurs voor en door slechtzienden in Limburg
Foto: PixabayOp de beurs komen slechtzienden en blinden in contact met organisaties die hun belangen verdedigen. Denk maar aan de Brailleliga en Luisterpuntbibliotheek. De laatste nieuwe snufjes zoals voorleesbrillen en de toepassing van virtual reality brillen worden voorgesteld, maar ook de meer ingeburgerde hulpmiddelen zoals blindengeleidehonden, beeldschermloepen, voorleesapps en leuke retrotandems zijn aanwezig.

Uniek is dat slechtzienden zelf de beursbezoekers rondleiden. "We willen met de beurs slechtzienden en blinden met elkaar verbinden én met organisaties die hen kunnen ondersteunen. We willen hen informeren over hun opties, want ja, er is nog een leven nadat je slechtziend wordt", vertelt Margo Forier, low-vision consulente van De Zorgba(a)r.

Blinde uitdaging Tegelijkertijd willen VFG Limburg en de Zorgba(a)r sensibiliseren rond slechtziendheid. Daarom dagen ze bekende Limburgers uit om een ervaring op te doen als slechtziende. Vooraf aan de beurs worden Indra Dewitte (HBVL), Ben Lambrechts (PXL Hogeschool), Luc Moons (TVL), Radio 2 Limburg en Sonja Loos (De Lijn) uitgedaagd voor een blind ontbijt en een blinde rondgang op de beurs om zo even in de schoenen te lopen van een slechtziende.

Om een voorsmaakje te geven van de beurs hebben de slechtziende leden van VFG alvast uitdagingen gepost op facebook. Ben je benieuwd welke waaghalzen de uitdaging al aangingen? Je kan ze bekijken op facebook via VFG Limburg of de Zorgba(a)r!


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150