LimburgActueel.beTriest record: 100ste sluikstorter betrapt en beboet in Lummen

Door Redactie - 07 augustus 2018 - 3560 - Samenleving

Het gemeentebestuur van Lummen kocht een jaar geleden een mobiele camera aan om sluikstorters op heterdaad te betrappen. De mobiele camera bleek erg efficiënt te zijn in de opsporing van sluikstorters, in die mate zelfs dat het bestuur in het voorjaar van 2018 overging tot de aankoop van 4 bijkomende camera’s. Nu, drie maanden later, werd de 100ste sluikstorter betrapt en beboet. Een triest record dat weliswaar de effectiviteit van de camera’s op het terrein bewijst.

Triest record: 100ste sluikstorter betrapt en beboet in Lummen
Foto: PixabayEen analyse van de overtreders leert wel een aantal interessante zaken. Zo zijn 48 % van de overtreders nog steeds inwoners van Lummen, 52 % van de overtreders zijn afkomstig van buiten de gemeente. Opvallend: in 80 % van de gevallen is de overtreder een man, slechts 20 % van de vrouwen bezondigt zich aan sluikstorten.

Naar leeftijd toe stellen we vast dat het gros van de sluikstorters zich bevinden in de leeftijdscategorie tussen 40 en 50 jaar oud (45 %). Voor de leeftijdscategorie tussen 30 en 40 jaar en boven de 60 jaar noteren we de minste inbreuken: slechts 11 % in beide gevallen. Als we het lijstje vervolledigen zien we voor de categorie tussen 20 en 30 een inbreuken-percentage van 15 %. De categorie tussen 50 en 60 is ook opvallend sterk vertegenwoordigd met 17 %.

Elk vergrijp apart behandeld!
Naar de aard van de inbreuken valt het op dat heel wat mensen dingen uit de wagen blijven gooien: een zeer ergerlijke inbreuk want het gaat dikwijls om blikjes en andere kleine materialen die het werk van de zwerfvuilophaler ernstig bemoeilijken. Wat tevens opvalt is dat de meeste automobilisten rustige en dikwijls bosrijke verbindingswegen kiezen om hun afval achter te laten. Een enkele slimmerik denkt de camera’s de vlug af te zijn door onder een brug dingen weg te werpen. De mobiele camera’s zijn echter technisch dermate verfijnd dat ze zowel overdag als ‘s nachts aan nummerplaatherkenning kunnen doen. Dat maakt dat met de regelmaat van de klok overtreders tegen de lamp lopen.

Wie in de fout gaat mag zich verwachten aan een serieuze geldboete die kan oplopen tot 350 EUR. Bovendien wordt elk vergrijp apart behandeld: de chauffeur die over een afstand van bijvoorbeeld 100 meter 4 keer iets uit de wagen gooit, wordt 4 keer beboet.

Van 17 tot en met 23 september vindt de handhavingsweek plaats. Zo is er het project Mooimakers, waar Lummense vrijwilligers bijdragen aan een propere gemeente door een stukje Lummen te claimen en zuiver te houden. Meer informatie is te vinden op de website http://mooimakers.be/week-van-de-handhaving. Merk jij zwerfvuil of afval op? Dan kan je dit melden op het nummer 013 390 560. 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150