LimburgActueel.beStartschot voor nieuwe attractie 'Fietsen door Bomen' gegeven

Door Redactie - 07 augustus 2018 - 3940 - Toerisme

‘Fietsen door de Bomen’ wordt een iconische fietsbrug die je laat fietsen tussen de kruinen van de bomen aan het Pijnven (Bosland) in Hechtel-Eksel. Het is een SALK-project van Toerisme Limburg, met de financiële steun van de provincie Limburg, Toerisme Vlaanderen, de gemeente Hechtel-Eksel en met projectpartner Agentschap voor Natuur en Bos. De aanstelling van het Limburgse architectenbureau De Gregorio & Partners werd begin vorig jaar bekendgemaakt. Inmiddels is ook de aannemer voor het project gekend: Smulders Group NV, een internationaal staalconstructiebedrijf.

Startschot voor nieuwe attractie 'Fietsen door Bomen' gegeven
Foto: Toerisme LimburgDeze innovatieve fietsbeleving kadert in de strategie van Toerisme Limburg om een extra belevingslaag op het fietsroutenetwerk te leggen: de visienota ‘Cycling Synergy’. “Het fietsroutenetwerk is onze grootste toeristische troef. Daarom blijven we hierin investeren vanuit de provincie, samen met de 44 steden en gemeenten. Maar om de koppositie van Limburg als Fietsparadijs te versterken, moeten we ook blijven innoveren. En dat doen we met een reeks belevingsvolle fietsprojecten, verspreid over de provincie”, aldus Igor Philtjens.

Net als die unieke fietsbeleving ontstaat ‘Fietsen door de Bomen’ in harmonie met de natuurlijke omgeving. Het project komt tot stand in nauwe samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Want een bos leeft. Het is een ecosysteem waarin evenwicht bewaard moet blijven. Daarom verloopt het bouwproces met nauwgezet respect voor de bomen, de dieren, de natuurlijke omgeving en de buurtbewoners. Zo moet ‘Fietsen door de Bomen’ een logische schakel worden in de ‘Cycle of Life’ van Bosland.

De voorbereidingswerken in Bosland gingen reeds van start. De staalconstructie wordt zoveel mogelijk in het atelier voorbereid en daarna ter plaatse gemonteerd. De fietsbrug, een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter, stijgt geleidelijk (3-4%) tot 10 meter hoogte. Het wordt een iconische, strakke brug van ongeveer 700 meter lang. De constructie - verticale kolommen (van 20 cm doorsnede) in weervast staal, afwisselend op één, twee en drie meter van elkaar geplaatst - symboliseert de boomstammen van de dennen. De steunpalen staan vast in een puntsgewijze fundering van stalen schroefpalen. In het Boslandverhaal koos Hechtel-Eksel toepasselijk voor het thema 'de boom in'. “Dit maken we eveneens waar met het Treehouse, waar je tussen de boomtoppen kan vergaderen."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150