LimburgActueel.beTropische hitte zorgt voor koopverschuiving bij consument

Door Redactie - 07 augustus 2018 - 0000 - Economie

Met het warme weer shoppen mensen graag voormiddag of in de vooravond. Dat merkt babyspeciaalzaak Ciao Bambino op tijdens deze erg warme zomer. De Truiense ondernemer spelen hier op een creatieve manier op in: het is de eerste handelszaak die de siësta invoert. Op dagen waarop het kwik boven de 30° uitstijgt, sluiten ze de deuren op de snikhete middaguren, maar kunnen klanten ’s avonds wel tot 20u00 terecht in de winkel.

Tropische hitte zorgt voor koopverschuiving bij consument
Foto: CiaoBambinoOns land beleeft één van de warmste zomers uit haar geschiedenis. En dat heeft zo zijn gevolgen, onder meer voor het koopgedrag van consumenten. “Als ondernemers merken dat er door de loden hitte veel minder volk over de vloer komt, kan het een goede keuze zijn om de deuren dan even te sluiten”, zegt woordvoerder Unizo Limburg Sergio Destino.


De Truiense babyspeciaalzaak Ciao Bambino voegt de daad bij het woord, door de siësta in België te importeren. “Het idee is gegroeid op een warme dag in Italië, waar we onze nieuwe collectie inkochten. In zuiderse landen is het uiteraard al langer ingeburgerd om namiddag even te sluiten”, vertelt zaakvoerder Daisy Blavier.

Wettelijk en creatief
“We zijn nu ongeveer één jaar open, en onze omzet zit nog altijd in stijgende lijn. We verkopen globaal dus niet minder door de hitte, integendeel. Maar we merken wel dat de voormiddagen opvallend druk zijn en er tussen 12 en 16u00 amper klanten passeren. Als de temperatuur oploopt tot meer dan 30°, sluiten we namiddag even én blijven we ’s avonds open tot 20u00. Zo kunnen onze klanten ook langskomen wanneer ze afgekoeld zijn of klaar zijn met werken. Het is dus een extra service. Bij ons weten zijn we de eerste handelszaak die dit aanbiedt.”

"Een oplossing die perfect wettelijk is", zo duidt Sergio Destino. “Volgens de wet op de openingsuren moeten winkels de deuren sluiten voor 5 en na 20u00, behalve op vrijdagen en de dagen die aan een wettelijke feestdag voorafgaan. Enkel voor handelszaken in gemeenten met een toeristische erkenning geldt een flexibelere regeling, maar dat is in Sint-Truiden niet het geval.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150