LimburgActueel.beVlaanderen erkent 3 topstukken, te zien in Jenevermuseum

Door Redactie - 31 juli 2018 - 3500 - Cultuur

Drie objecten die te zien zijn in de vaste presentatie van het Jenevermuseum zijn door de Vlaamse Regering erkend als ‘Vlaams topstuk’. Dat wil zeggen dat ze van een bijzondere betekenis zijn voor het cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap. Het gaat om de 17de-eeuwse helm van een keramische alambiek van het Museum aan de Stroom (MAS, Antwerpen), de 18de-eeuwse alcohol- en likeurinstallatie Van Thorenburg-Mestdagh van het Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel (MIAT, Gent) en de likeurtafel met stoomketel uit stokerij Severy (1913-1923) uit de collectie van de vzw Nationaal Jenevermuseum Hasselt.

Vlaanderen erkent 3 topstukken, te zien in Jenevermuseum
Foto: archiefbeeldOp advies van de Topstukkenraad werden de drie stukken door minister Sven Gatz bij ministerieel besluit opgenomen op de Topstukkenlijst. “Distilleertoestellen uit de dertiende tot achttiende eeuw zijn erg zeldzaam. Ook productieapparatuur uit de negentiende tot het begin van de twintigste eeuw is eerder schaars. Bovendien verdwenen veel koperen toestellen en installaties tijdens de Eerste Wereldoorlog, omdat ze door de Duitsers werden opgeëist voor de oorlogsvoering. De drie nieuwe topstukken vormen dus een zeldzame en onmisbare schakel in het erfgoed voor het distilleren van alcohol in de Lage Landen", zegt Gatz.

“Jenever in Hasselt, dat is veel meer dan de Jeneverfeesten en een lekkere borrel. Het Jenevermuseum is de onbetwiste expert in de productie en geschiedenis van jenever in België en bij uitbreiding de Lage Landen. Samen met de partners uit Antwerpen, Gent en Leuven heeft het museum zijn expertise ingezet. Het resultaat: de historische evolutie van distilleren wordt nu volledig verteld aan de hand van de museumpresentatie. Een bezoek aan het museum smaakt dus niet alleen, maar maakt ook echt wijzer", alsnog schepen Karolien Mondelaers.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150