LimburgActueel.beHeb jij al een hitteplan voor je huisdier?

Door Redactie - 26 juli 2018 - 0000 - Samenleving

De temperatuur kent de laatste weken enkel een stijgende lijn. Iets wat wij mensen -lekker zweten, moeilijk slapen, maatregelen op waterverspilling en aangepaste werkuren-, maar zeker ook onze huisdieren al aan den lijve ondervonden hebben. De 'top of the foodchain' heeft natuurlijk nog altijd het grote voordeel dat het gaat waar en doet wat het wil. Onze trouwe viervoeters zijn doorgaans geheel aan onze goodwill overgeleverd. Veel dierenliefhebbers hanteren daarom nu een heus 'hitteplan'. LimburgActueel lijst vandaag de DO's en DONT'S op voor hond en paard, ter aanvulling van jouw dierenzorg!

Heb jij al een hitteplan voor je huisdier?
Foto's: PixabayHet lijkt een open deur intrappen, maar elk jaar stromen de meldingen binnen van honden die ternauwernood uit snikhete auto's worden bevrijd. Laat je hond onder geen enkel beding achter in de auto! De snelheid waarmee de temperatuur in een afgesloten voertuig oploopt, wordt nog steeds zwaar onderschat. Om maar een voorbeeld te geven, wanneer de buitentemperatuur 24 graden bedraagt, is die in de auto na amper 30 minuten al 34 graden. Het hoeft geen betoog welk drama zich dan voordoet bij de 40+ graden die we momenteel in de zon waarnemen. En een autoruit op een kier gaat de fatale gevolgen niet voorkomen!

Tref je een huisdier alleen in een afgesloten voertuig aan? Dan is het je plicht dit te melden aan de lokale politie. Dreigt hulp te laat te komen? Maak dan éérst een foto/video van de situatie en sla gerust een ruit in om het dier te bevrijden.

7 seconden-regel
Als je gaat wandelen met de hond, doe dit dan zo vroeg of zo laat mogelijk. Stimuleer extra inspanningen, zoals het vangen van bal of stok, niet. Let op waar je de hond uitlaat. Asfalt wordt bloedheet en heeft lange tijd nodig om af te koelen. Als jij niet minstens 7 seconden je blote voet -zonder hinder- op straat kan houden, is de kans reëel dat de hond zijn/haar kussentjes onder de poten verbrandt. Concreet; een buitentemperatuur van 30 graden Celsius levert 57 graden op het asfalt op! Vraag na of recreatieplassen honden toelaten en er geen schadelijke waterbacteriën (blauwalg, botulisme) aangetroffen zijn. Zwemmen is in stilstaand water al een (gezondheids)risico op zich, dus neem om te drinken altijd proper water van thuis mee. 

Gaat je hond overdreven hijgen, reageert hij/zij traag, treden braakneigingen op of verliest het dier veel kwijl? Leg de hond dan zo snel mogelijk in de schaduw en leg koude, natte handdoeken tegen de licht behaarde buikwand op. Bij hiervoor genoemde symptomen van oververhitting, bied je best kleine beetjes lauw water aan en dien je tevens de dierenarts te raadplegen. Wist je dat; klinieken en speciaalzaken steeds vaker koelbanden, hondenzonnebrandcrème en schoentjes verkopen? Bij langharige rassen is het tevens aangeraden om dagelijks stevig te borstelen. 

Wettelijke verplichtingen
Ruiters dienen niet alleen rekening te houden met het warme weer als ze gaan rijden. Een paard drinkt op een dag tot wel 50 liter! Het is dus essentieel dat het dier ten alle tijde toegang heeft tot helder water. Wil het paard niet vlot of genoeg drinken? Een scheutje appelsap kan overtuigen. Merk je als voorbijganger op dat een dier in een wei enkel over groenig, haast slijmerig water beschikt? Of liggen de drinkbakken leeg, her en der verspreid? Dan is de voorraad sinds enkele dagen niet meer aangelengd of ververst en dien je aan de alarmbel te trekken. Minstens even belangrijk is schaduw of een schutting om te schuilen. Laatstgenoemde is trouwens wettelijk verplicht! Tip: een vliegenmasker, huisgemaakte insectenspray (citroen, lavendelolie, pepermunt, hertshoornolie, water), het neusje insmeren (sudocrème) tegen zonnebrand en vervelende vliegen.

Denk goed na of je deelneemt aan een wedstrijd of op pad gaat met de trailer. Als er kans is op file of je aardig wat afstand moet overbruggen, mag je met deze hitte énkel reizen met een volledig geconditioneerd vervoersmiddel. Om zieke of gewonde dieren te verplaatsen, hoor je eerst met een dierenarts te overleggen. 

Goedbedoelde moeienissen
Is het gras in jouw tuin nog smakelijk groen? Waarschijnlijk niet. Het is dus geen dierenmishandeling of grote schande als de paarden ook op een gele, kale weide of paddock staan. Deze dieren horen met regelmaat (bij)gevoerd te worden met hooi. Hang in géén geval de held uit door maaisel, oud brood, groenten en fruit, koeken en suikerklontjes over de omheining te gooien. De kans is heel groot dat je meer kwaad dan goed doet, mits je het dieet en de specifieke behoeftes (ouderdom, intolerantie, medicatie, ...) van het dier niet kent.

Sommige paarden beschikken in de omgeving over een groene weide, waar ze dagelijks diverse uren op grazen. Per paard mag je makkelijk 1 hectare rekenen om tot de winter te kunnen 'scharrelen' in het gras. De meeste eigenaars zijn geen grootgrondbezitters en sparen dus de begroeide grond, door hun huisdier hier beperkt op te laten lopen.

Maak je je toch ernstig zorgen om het welzijn van een paard? Probeer het dier dan enkele dagen regelmatig te bezoeken om een idee te krijgen van de hoeveelheid voer en water dat het aangeboden krijgt. Betreed (zonder ervaring) NOOIT het perceel waarop het paard gestald staat! Bekijk de algemene conditie van het huisdier; is het rond of zijn de flanken ingevallen, zijn de ribben zichtbaar, reageert het paard sloom, sloft het vooruit, zijn er (droge) plekken op de huid zichtbaar, zijn de hoeven goed onderhouden of verwaarloosd, staat het dier op onkruid of hout te kauwen, staan meerdere magere dieren bij elkaar, gaat het paard vaak liggen om te rollen, ligt het op de grond te kreunen, merk je een aanhoudende wonde of kwetsuur op? Probeer in eerste instantie dan in contact te komen met de eigenaar of omwonenden. Laat een briefje met je bezorgdheden en telefoonnummer achter. 

 

 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150