LimburgActueel.beExperten Elektrokeramieken verzamelen aan UHasselt

Door Redactie - 10 juli 2018 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Zo een tweehonderdtal wetenschappers wereldwijd zijn nog tot 12 juli aanwezig aan Universiteit Hasselt voor het topcongres Electroceramics. "Hier worden de allernieuwste inzichten gedeeld rond onderzoek naar elektrokeramische materialen", zegt prof. dr. Marlies Van Bael (UHasselt). Lees er meer over bij LimburgActueel.

Experten Elektrokeramieken verzamelen aan UHasselt
Foto: Pixabay"€œIn tegenstelling tot de traditionele keramieken, die we kennen van tegels en bakstenen, gaat het hier om een speciale klasse van keramische materialen die belangrijke elektrische, magnetische of optische eigenschappen hebben en kunnen gebruikt worden in tal van toepassingen", zegt Marlies Van Bael.

En dat kan heel wat zijn, zo blijkt. De impact van deze high-tech materialen in ons dagelijks leven is niet te onderschatten. Iedereen die een nieuwe smartphone aanschaft, maakt gebruik van de recentste ontwikkelingen in dit domein. Zo vind je elektrokeramieken in zowat alle componenten in (micro-)elektronische circuits van je smartphone, omdat ze ofwel ladingen kunnen geleiden, of net tegenhouden of opslaan. Ook de elektrodes in de batterij bestaan uit elektrokeramische materialen die lithium-ionen kunnen capteren en lossen bij een bepaald voltage. Het touch-screen bevat transparante geleidende keramieken, de microfoon en luidsprekers bevatten piezoelektrische keramieken, materialen die mechanische druk (van geluidsgolven) kunnen omzetten in een elektrisch signaal of omgekeerd, enzovoort ...

Piezoelektrica
"We verzamelen in Hasselt onderzoekers die de bestaande materialen en technologieën verbeteren, maar ook de kennis samenbrengen voor nieuwe toepassingen. Piezoelektrica bijvoorbeeld, worden al jaar en dag gebruikt in gasaanstekers, naalden van platenspelers, luidsprekers, en medische echografie. Een nieuwe toepassing zou zijn om die keramische materialen zo goed te kunnen maken dat we ze in een superdun laagje op textiel kunnen aanbrengen om dan, al joggend, elektrische energie op te wekken om onze smartphone op te laden."

Fundamentele vragen
"In dit congres delen wetenschappers de nieuwste inzichten uit wereldwijd onderzoek. Het gaat dan niet alleen over wat we allemaal kunnen doen met keramische materialen maar ook over heel fundamentele vragen. Zoals: Hoe kunnen we de elektrische of magnetische eigenschappen van deze materialen manipuleren door atomen op bepaalde posities te vervangen door andere? Of hoe zorgen we ervoor dat we deze materialen kunnen vervaardigen op een betaalbare, duurzame én opschaalbare manier?"

Voor UHasselt is dit ook een unieke kans om ons eigen onderzoek van het Instituut van Materiaalonderzoek aan de wereld te tonen. "Al meer dan 30 jaar ontwikkelen we innovatieve synthesemethodes voor elektrokeramieken. Sinds enkele jaren onderzoeken we aan imo-imomec ook nieuwe elektrokeramische materialen voor performantere batterijen", zegt An Hardy. "Vorige maand verhuisden we een deel van ons onderzoeksteam naar EnergyVille 2, met een uniek dry-lab, waarin we de materialen die we ontwikkelen ook verder kunnen onderzoeken in batterijen voor betere en veiligere manieren van energie-opslag."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150