LimburgActueel.be7 op 10 Limburgse zelfstandigen hebben werk-prive in balans

Door Redactie - 05 juli 2018 - 0000 - Economie

71,4 % van de zelfstandigen in Limburg bevestigt dat ze best tevreden zijn over hun werk-privé balans. Ze hebben daarmee het hoogste percentage op vlak van tevredenheid van alle provincies. De factoren die de tevredenheid voeden zijn; dat ze iets doen wat ze graag doen en dat ze hun werkuren zelf kunnen regelen. Mensen die eerst als loontrekkende aan de slag waren en pas later de stap naar zelfstandigheid zetten, zijn het meest tevreden. Dat en meer blijkt uit een grootschalig onderzoek van sociaal verzekeringsfonds ACERTA bij 2.559 zelfstandigen over heel België.

7 op 10 Limburgse zelfstandigen hebben werk-prive in balans
Foto: PixabayOpvallend, zelfstandigen die al ervaring opdeden onder een ander statuut, zijn eerder tevreden over hun werk-privé balans dan wie altijd zelfstandig is geweest. Van de zelfstandigen die voorheen hebben gewerkt onder een ander statuut is bijna 74,5 % tevreden tot uiterst tevreden, terwijl dit voor diegenen die onmiddellijk gestart zijn als zelfstandige 60,8 % is. Van zij die langer dan 20 jaar onder een ander statuut hebben gewerkt, is 80 % tevreden tot uiterst tevreden.

"Vreemd is dat laatste niet. Wie later de stap zet naar zelfstandigheid, is per definitie ook al wat ouder, heeft al wat (meer) bagage, meer ervaring, weet al beter wat hij/zij waard is. Veel kans ook dat de kinderen al wat ouder zijn, als die er zijn, en ook dat maakt de werk-privé balans eenvoudiger in evenwicht te houden. Deze tevredenheid van 'late' zelfstandigen klopt trouwens met het beeld dat ACERTA via allerlei data en onderzoeken krijgt van 50-plussers: ondernemerschap bij 50-plussers zit in de lift", licht manager Annie Germeys toe.

In 2018 zegt 71,4 % van de Limburgse zelfstandigen tevreden tot uiterst tevreden te zijn over de balans werk-privé. De motivator die het vaakst wordt genoemd is het feit dat je als zelfstandige kan doen wat je graag doet. Scoren ook hoog: je eigen tijd kunnen indelen, eigen baas zijn en de waardering die je als zelfstandige van klanten krijgt. De vrijheid om de eigen tijd te kunnen indelen, staat bij de Limburger het vaakst op nummer één (32,7 %).

Pretbedervers
"Toch is het uiteraard niet allemaal rozengeur en maneschijn", relativeert Germeys. "Natuurlijk zijn er hindernissen waar zelfstandigen tegenaan lopen. Neem de fel geapprecieerde vrijheid om de eigen tijd te kunnen organiseren. Daartegenover staat dat zelfstandigen van zichzelf toch ook moeten vaststellen dat ze meer uren doen dan goed is voor de juiste balans werk-privé." Financiële zorgen zijn ook een pretbederver. En over klantenwerving maakt de Limburger zich meer zorgen dan de zelfstandigen in de andere regio's. De extra administratie die bij het zelfstandigenstatuut komt kijken, is nog een niet te onderschatten minpunt: 58,8 % ziet daar bijzonder tegenop. Gemiddeld genomen presteert een ontevreden Limburgse zelfstandige goed 54 uur. Hij boet vooral in op qualitytime met het gezin, vrienden of zichzelf.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150