LimburgActueel.be"Fiets beste vervoersmiddel om gewicht te verliezen"

Door Redactie - 05 juli 2018 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Door het fietsen meer te promoten kunnen Europese steden problemen rond overgewicht en obesitas aanpakken. Dat blijkt uit een studie van UHasselt en de Vlaamse Instelling voor Technologisch onderzoek (VITO), waarbij onderzoekers keken naar de invloed van vervoerskeuze op de body mass index (BMI). Opvallend, de elektrische fiets bleek minder invloed te hebben op het BMI dan openbaar vervoer of de gewone fiets.

Foto: archiefbeeldIedere dag de fiets nemen helpt het beste om overgewicht en obesitas tegen te gaan. Dat blijkt uit een studie van UHasselt en VITO voor het PASTA-project van de Europese Commisie. Voor dit onderzoek bestudeerden de onderzoekers data uit 7 Europese steden, waaronder Antwerpen. Hieruit blijkt dat personen die dagelijks fietsen minder wegen dan niet-actieve mensen. De studie werd zopas gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Environment International.

Opvallend resultaat uit de studie is ook dat gebruikers van de elektrische fiets niet alleen een hoger BMI hebben dan de gewone fietser, maar ook dan gebruikers van het openbaar vervoer. "In volgorde hebben fietsers de laagste body mass index, gevolgd door wandelaars, personen die het openbaar vervoer nemen en motorrijders. Pas daarna komen de gebruikers van de elektrische fiets", zegt UHasselt en VITO-onderzoekster Evi Dons. "Automobilisten tot slot hebben het hoogste BMI."

"Tijdens dit onderzoek volgden we gedurende een lange tijd 2.000 stadsbewoners op. We stelden vast dat mannen die dagelijks de auto inwisselden voor de fiets om bijvoorbeeld naar het werk te gaan of voor inkopen, 0.75 kilogram gewicht verloren. Bij vrouwen was dit gewichtsverlies iets minder", legt Evi Dons uit. Af en toe fietsen, zorgt ervoor dat mensen hun huidige gewicht aanhouden. "Door geregeld te fietsen voorkomen mensen met overgewicht dus dat ze nog extra gewicht bijkomen. En mensen met een normaal gewicht zullen hierdoor ook geen overgewicht krijgen of obees worden."

 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150