LimburgActueel.beUHasselt trekt mee ten strijde tegen (kinder)obesitas

Door Redactie - 06 juni 2018 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Universiteit Hasselt werkt mee aan een groot Europees onderzoeksproject rond obesitas bij kinderen. Onze Limburgse onderzoekers zullen de risicofactoren voor overgewicht vanaf de geboorte bestuderen. Het project kadert in het Europese STOP-project dat zopas officieel van start ging in Londen. Lees er alvast meer over bij LimburgActueel!

UHasselt trekt mee ten strijde tegen (kinder)obesitas
Foto: PixabayIn België is één op vijf jongeren tussen 2 en 17 jaar oud, te dik. 7 procent kampt met zwaarlijvigheid. Het zijn cijfers die aantonen dat obesitas een reëel probleem is, en dat niet alleen in België. Verwacht wordt dat in verschillende Europese landen één op drie volwassen tegen 2025 zullen lijden aan obesitas.

Om dit een halt toe te roepen verenigen 31 onderzoeksteams, belangenverenigingen en overheden uit 16 verschillende landen zich in het grote Europese STOP-project (Science and Technology in childhood Obesity Policy). In het kader van het prestigieuze Horizon2020 zal het consortium gedurende vier jaar onderzoek doen naar preventie en behandeling van obesitas bij kinderen tot 12 jaar. Voor dit project is er een budget van 10 miljoen euro vrijgemaakt.

Prof. dr. Tim Nawrot en prof. dr. Michelle Plusquin volgen met het Limburgs geboortecohort sinds 2012 meer dan 1.500 kinderen op vanaf de geboorte om hun gezondheid in kaart te brengen, zowel op het niveau van de cel als van de organen. Dit kan unieke informatie verschaffen over het ontstaan van overgewicht in relatie tot risicofactoren vroeg in het leven. Niet enkel voedingsfactoren maar ook omgevingsfactoren, zoals de nabijheid van groen zijn mogelijk van belang.

"Alle kinderen hebben plaatsen nodig waar ze dagelijks lichamelijk actief kunnen zijn. Een goede stads- en dorpsontwikkeling moet daarmee rekening houden", legt Tim Nawrot uit. Michelle Plusquin benadrukt, "dit Europese project zal niet enkel naar de vroegtijdige effecten van overgewicht bij kinderen kijken maar ook het complexe mechanisme erachter blootleggen, zodat het beleid beter kan afgestemd worden op het voorkomen van obesitas."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150