LimburgActueel.beNieuw in Lanaken: archeologiedagen

Door Redactie - 01 juni 2018 - 3620 - Cultuur

Op vrijdag 1 juni en zaterdag 2 juni worden de allereerste Archeologiedagen in Vlaanderen georganiseerd. Tijdens deze eerste editie worden jong en oud ondergedompeld in de archeologie. Ook Lanaken springt op zaterdag 2 juni op de kar en neemt deel met een gevarieerd programma op - waar anders - de Neanderthalersite. Lees er alvast meer over bij LimburgActueel!

Nieuw in Lanaken: archeologiedagen
Foto: toerisme LanakenDe archeologiedagen zijn overgewaaid uit Nederland en Frankrijk, waar deze publieksevenementen al verschillende jaren georganiseerd worden. Lanaken heeft een bijzonder rijke geschiedenis, en dat vertaalt zich vanzelfsprekend ook in een rijk bodemarchief. Voor deze eerste editie van de archeologiedagen organiseert de dienst Erfgoed een aantal sprankelende activiteiten op de Neanderthalersite. Ga zeker op zaterdag 2 juni een kijkje nemen in Veldwezelt!

Hoe maakte de prehistorische mens vuur? Bakte hij op dat vuur ook wel eens koekjes? De Holsteenstam komt naar de Neanderthalersite en legt het allemaal haarfijn uit: vuur maken met stenen, graan malen en koekjes bakken op het kampvuur. Kom het zelf eens proberenÂ… en natuurlijk ook proeven; doorlopend van 14 tot 17u00.

De Neanderthalersite ligt in open lucht en is onderhevig aan natuurlijke degradatieprocessen. Monumentenwacht bezoekt de site sinds de opening op zeer regelmatige basis. Hoe kunnen we de natuurlijke factoren (dieren, weersomstandigheden) die inspelen op de site onder controle krijgen? Of lukt dat niet? Wat is de rol van Monumentenwacht in dit verhaal? De Monumentenwachters leggen het graag aan u uit; doorlopend van 14 tot 17u00.

Wie waren de Neanderthalers, en waarom kwamen ze ooit naar onze contreien? De Neanderthalersite in Veldwezelt is een unieke archeologische site. Het is de eerste beschermde archeologische site die voor het publiek ontsloten werd. Je maakt er niet alleen kennis met haar vroegere bewoners, de Neanderthalers. Aan de hand van de geologische opbouw van de wanden kom je meer te weten over ijstijden en evolutie van het klimaat. Een gids neemt je mee en vertelt er alles over; doorlopend van 14 tot 17u00.

Alle activiteiten zijn gratis.
Parkeren kan op de 2de Carabinierslaan,
de Neanderthalerweg is tijdens op zaterdag 2 juni autovrij.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150