LimburgActueel.beVKW Limburg juicht versoepeling e-commerce en nachtarbeid toe

Door Redactie - 11 april 2018 - 0000 - Economie

Beter laat dan nooit besliste de regering bij de begrotingscontrole onlangs om de bestaande lastenverlaging voor nachtarbeid uit te breiden tot prestaties verricht tussen 20 en 24u00. Tot dan toe gold dit enkel tussen 24 en 05u00. Erg belangrijk voor de e-commerce sector. Prestaties verricht tussen 20 en 24u00 vielen tot nu toe uit de boot terwijl de meeste online-consumenten net hun bestellingen 's avonds na de werkuren plaatsen.

VKW Limburg juicht versoepeling e-commerce en nachtarbeid toe
Foto: archiefbeeldOok Patrick Dewael (Open VLD) pleit nu voor een snelle invoering van deze verdere versoepeling van de e-commerce-regels en roept eveneens op de invoering van nacht- en ploegenarbeid te vergemakkelijken. Waarbij hij pleit voor het Scandinavische model waarbij een regeling voor nachtarbeid mogelijk wordt als minstens de helft van het personeel daarmee instemt. Zelfs na de recente versoepeling in het Zomerakkoord hadden bedrijven daarvoor immers nog het fiat nodig van minstens één vakbond.

Ter plaatse trappelen
"De fors in opmars zijnde e-commerce zit te weinig Belgische spelers en de nieuwe investeringen gebeurden niet bij ons, maar veelal in Nederland, vlak over de grens. Terwijl onze buurlanden de voorbije jaren optimaal en gretig inzetten op e-commerce, bleven wij hier in België ter plaatste trappelen. We hebben die trein gemist. Heel wat bijkomende jobs, zeker ook bij laaggeschoolden, zagen we zo door onze neus geboord. Dit terwijl onze werkzaamheidsgraad al zo laag ligt", zegt bestuurder VKW Ruben Lemmens.

Beter laat dan nooit
"Pas met het federaal Zomerakkoord in juli 2017 kwam er eindelijk ietwat schot in de zaak. Hoewel too little en too late. We spreken al geruime tijd over Industrie 4.0, maar onze arbeidsmarkt en regelgeving zijn vooralsnog allerminst 4.0. Een verdere versoepeling van de regels rond e-commerce en nachtarbeid juichen we dan ook toe. Die zullen toelaten e-commerce activiteiten in België te behouden en te verder te ontwikkelen. Laat ons de kansen in het omarmen van de jobs en economie van morgen nu met beide handen grijpen. Beter laat, dan nooit", aldus nog Ruben Lemmens.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150