LimburgActueel.beBijenvolk zoekt Limburgse fruitteler

Door Redactie - 11 april 2018 - 3800 - Actueel

Het warme lenteweer zorgde er afgelopen week voor dat de eerste bloesems ontloken in Haspengouw. De massale bloei van de plantages in de Fruitstreek zal niet lang meer op zich laten wachten. Voor een optimale bestuiving van de fruitbloesems zijn bestuivers nodig, veelal honingbijen. Fruittelers kunnen daarvoor terecht bij het gratis Bestuivingsplatform dat ingericht wordt door het Steunpunt Bijenteelt Limburg.

Bijenvolk zoekt Limburgse fruitteler
Foto: archiefbeeldHet opengaan van de fruitbloesems betekent ook voor veel imkers de start van een druk bestuivingsseizoen. Van de vroege lente tot diep in de zomer reizen zij met hun bijen naar de bloesems van allerhande fruit- en groentesoorten. De bestuivingsvraag van de Haspengouwse fruitteeltsector is intensief in tijd en grootte. In een korte tijdspanne van enkele weken worden duizenden bijenvolken naar Haspengouw verhuisd om het nodige bestuivingswerk in de boomgaarden te verrichten.

Om de vraag naar bestuiving en het aanbod aan bijenvolken beter te stroomlijnen, startte het Steunpunt Bijenteelt Limburg enkele jaren geleden met het Bestuivingsplatform, een gratis online platform voor vraag en aanbod dat ter beschikking staat van imkers en land- en tuinbouwers op de website www.bestuivers.be. Het platform maakt het voor de bijenhouders en agrariërs mogelijk om door middel van enkele muisklikken met elkaar in contact te komen.

2.500 bijenvolken beschikbaar
Het voorbije jaar werd het platform nog verder geoptimaliseerd om het gebruiksgemak te vergroten. Niet alleen werd het aantal teeltmogelijkheden uitgebreid, de website is ook gebruiksvriendelijk gemaakt voor tablet- en smartphonegebruikers. Fruittelers kunnen dus zelfs vanuit de spreekwoordelijke luie zetel bladeren doorheen het aanbod aan inzetbare bijenvolken.

Aan de start van het bloesemseizoen zijn er nog ruim 2.500 bijenvolken op het Bestuivingsplatform beschikbaar voor bestuiving tijdens het fruitbloesemseizoen. Fruittelers kunnen op het Bestuivingsplatform nog steeds gratis terecht om in te gaan op bijenvolken die door imkers worden aangeboden.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150