LimburgActueel.beMolenroedes Maasmechelen worden kunstwerk in Zuidplas

Door Redactie - 13 maart 2018 - 3630 - Cultuur

Een delegatie van burgemeester en wethouders uit het Nederlandse Zuidplas mocht op 6 oktober 2017 de afgekeurde molenroedes van de Meeswijkse molen ‘Nieuw Leven’ meenemen naar hun oorspronkelijke ‘heimat’. De molenroedes kwamen 92 jaar geleden terecht in Meeswijk, nadat in de Nederlandse gemeente Moerkapelle molen nummer 5 werd gesloopt. Zopas kregen de molenroedes een herbestemming als kunstwerk in de splinternieuwe woonwijk ‘Jonge Veenen’ te Moerkapelle.

Molenroedes Maasmechelen worden kunstwerk in Zuidplas
Foto's: gemeente MaasmechelenDe molenroedes, eind 19e eeuw gemaakt door de firma Pot in Kinderdijk, vormen nu een liggend kruis omzoomd door mooie bloemperken, met een vlonder over een van de vele afwateringskanalen in de Zuidplaspolder. Ze liggen aan de inkom van een nieuwe woonwijk met straatnamen die alle zijn gerelateerd aan molenonderdelen.

In aanwezigheid van burgemeester Gert Jan Kats, kinderburgermeester Quinty Kalmeijer en wethouder Jan Hordijk, mocht een Maasmechelse delegatie bestaande uit schepenen Erik Ver Berne, Marleen Kortleven en Erik Kortleven het molenroedekunstwerk plechtig onthullen. Dat gebeurde in Moerkapelle, een deelgemeente van Zuidplas. Zuidplas is gelegen tussen Gouda en Rotterdam, ligt 6.76 meter onder de zeespiegel en is daarmee het laagste punt van Nederland.

Elkaar vaker ontmoeten
Schepen Erik Kortleven citeerde de woorden van burgemeester Kats bij zijn bezoek eerder in Maasmechelen en bevestigde dat de molenroedes een cadeau met historische, symbolische en verbindende waarde zijn. Vooral verbindend omdat de originele bovenas uit Moerkapelle nog altijd draait in de Meeswijkse molen. “Het is een stukje Moerkapelle dat bij elke wiekenslag herinnert aan de warme ontmoeting die ons hier te beurt valt en oproept om elkaar vaker te ontmoeten”, zo sprak Kortleven.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139