LimburgActueel.be15.000 werkzoekenden kunnen niet met pc overweg

Door Redactie - 12 maart 2018 - 0000 - Economie

Maar liefst 15.760 Vlaamse werkzoekenden geven aan dat ze niet met een computer kunnen werken. Dit blijkt uit het 'digitaal portret' van de Vlaamse werkzoekenden van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). "In een digitale wereld worden digitale vaardigheden steeds belangrijker. Werkloosheid en digitaal analfabetisme hangen dan ook nauw samen", weet Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA).

15.000 werkzoekenden kunnen niet met pc overweg
Foto: PixabayDe eerste gegevens van het digitaal portret tonen aan dat er voornamelijk bij laaggeschoolden, oudere werkzoekenden en werkzoekenden met een taalachterstand nog veel werk aan de digitale winkel is. "┬ťAls we bijvoorbeeld kijken naar de toegang tot een e-mailadres scoren zij veel lager dan gemiddeld. 66 procent van de laaggeschoolden is bereikbaar via e-mail, bij 55-plussers daalt dat percentage naar 63 procent en bij mensen met een taalachterstand zelfs naar 58 procent", weet Van Eetvelde.

Schroom en onkunde
De meest voorkomende reden voor het niet opgeven van een e-mailadres is schroom of onkunde om met de computer te werken. Maar liefst 15.760 personen kruisten in 2017 deze optie aan. "Wie minder sterk is op digitaal vlak, wordt ingeschat door een VDAB-medewerker. Dan kan er bekeken worden welk specifiek aanbod er kan gevolgd worden om digitaal sterker te worden. Dat aanbod kan uit verschillende acties bestaan: de kennis van het Nederlands verbeteren, een basisvorming computer, hulp bij het gebruik van de VDAB-tools, ..."

Mocht blijken dat de werkzoekende een volslagen digitale leek is, wordt er een volledige niet-digitale begeleiding uitgewerkt. Zo wordt er steeds op maat van de werkzoekende begeleid. Toch wil dat geenszins zeggen dat deze werkzoekenden digitaal analfabeet zullen blijven.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139