LimburgActueel.beTachtig jaar geleden stortte de kanaalbrug in Hasselt in

Door Redactie - 01 maart 2018 - 3500 - Actueel

De komende jaren zijn er verhogingswerken gepland aan de Hasseltse bruggen over het Albertkanaal. Precies 80 jaar geleden ging het met de brug aan de Kempische Steenweg volledig mis. Op 14 maart 1938 brak de brug, die slechts een jaar in gebruik was, in drie grote stukken. Als bij wonder vielen er geen doden of gewonden. Een expo en een lezing in Het Stadsmus kan je zien wat er precies scheelde en hoe ‘The Hasselt Bridge’ in ingenieursopleidingen overal ter wereld als case bekend staat en nog steeds onderwerp van studie vormt.

Tachtig jaar geleden stortte de kanaalbrug in Hasselt in
Foto: PixabayEén dag voor de instorting keken vele toeschouwers nog vanop de brug naar de voorjaarsklassieker de Ronde van Limburg. En op de bewuste dag, amper enkele minuten voor de instorting, reden er nog twee trams over de brug, terwijl de bestuurders en inzittenden dooreen geschud werden. Iets later brak de brug op één plek met een grote knal, vijf minuten later op een andere plek. De ‘langste volledig gelaste brug in Europa’ lag in het water.

Grote impact
"Het mag een wonder heten dat er geen doden vielen", zegt Ann Delbeke, directeur van Het Stadsmus. "Maar de impact was groot. Na de instorting duurde het nog een hele tijd vooraleer een volwaardige brug het gemotoriseerd verkeer toeliet over het kanaal langs de Kempische Steenweg. En de bouw van de sluis van Godsheide, enkele honderden meters verderop, liep grote vertraging op omdat het transport van materialen een stuk moeizamer ging."

Nieuwe discipline
Het beproefde en geteste ontwerp van prof. A. Vierendeel (1852-1940) werd nochtans gebruikt voor 50 van de 66 bruggen die tijdens de jaren 1930 gebouwd werden, om er vervolgens het Albertkanaal eronder uit te graven. De brug had de test met meer dan 600 ton belasting glansrijk doorstaan.

Ingenieur Sven Curé, die de tentoonstelling in Het Stadsmus maakte en er een lezing over geeft, legt uit hoe hij gefascineerd raakte door de brug. "Tijdens mijn opleiding in Gent werd er verteld over de brug in Hasselt. Er waren uitvoerige onderzoeken gebeurd naar dit voorval en gelijkaardige ongelukken in Duitsland en de Verenigde Staten legden de basis van een nieuwe discipline, de ‘breukmechanica’. En dat allemaal door een gebeurtenis in Hasselt!"

Expo ‘The Hasselt Bridge. Waarom de kanaalbrug in 1938 instortte’
Van 3 maart tot en met 1 juli. Lezing op 14 april om 15u00 in het Tuincafé (toegang gratis) - Het Stadsmus


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139