LimburgActueel.beLimburg.net lanceert meezinger voor duurzaam carnaval

Door Redactie - 13 februari 2018 - 0000 - Showbizz & Lifestyle

Nu het carnavalsseizoen is aangebroken betekent dit voor velen een jaarlijks hoogtepunt, en terecht. Carnaval is een echt volksfeest voor jong en oud. Maar carnaval betekent ook: tonnen vertrappelde snoepjes op straat, confetti in de riolering, plastic gadgets die her en der verspreid liggen. En dat is jammer. Met het carnavalslied 'Ruim op met carnaval' ijvert Limburg.net voor een properder carnaval.

Limburg.net lanceert meezinger voor duurzaam carnaval
Foto: PixabayIn een gemiddelde carnavalsstoet vliegt er ruim 10 ton snoepjes door de lucht. Heel wat van die snoepjes worden niet opgeraapt. Na de stoet blijven ze kleven aan de grond waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn. "Begrijp ons vooral niet verkeerd, ook wij vinden carnaval een fantastisch feest en een mooie traditie die zeker moet blijven behouden. Waar wij voor pleiten, is een properder carnaval. Daar willen we samen met carnavalsverenigingen en gemeenten onze schouders onder zetten", zegt Walter Cremers, voorzitter van Limburg.net.

Good practises
Heel wat steden en gemeenten bewezen reeds in het verleden dat een carnaval met minder afval en evenveel feestvreugde zeker haalbaar is. Onder ander Stad Hasselt werkt al enkele jaren aan een duurzamer carnaval. Zo hebben ze vorig jaar geëxperimenteerd met het uitgooien van lavendel in plaats van confetti.

Maar ook carnavalsverenigingen zijn vragende partij voor een properder carnaval. The Crazy Gang uit Hasselt gooien bijvoorbeeld enkel snoepgoed uit in een biologisch afbreekbare verpakking. De Gelliker Galliaren uit Lanaken gaan nog een stapje verder en kiezen er resoluut voor om geen karamellen meer uit te gooien. In het buitenland werken ze dan weer met speciale afvalstewards of duurzaamheidsvignetten voor propere carnavalsverenigingen. Deze en andere goede praktijken en tips wil Limburg.net delen met alle carnavalsverenigingen om hen zo duidelijk te maken dat ze met kleine inspanningen carnaval veel duurzamer kunnen maken.

De Curverkes schreven een gloednieuw carnavalslied 'Ruim op met carnaval' om zo iedereen te vragen om mee de schouders te zetten onder een afvalvrijer carnaval. Dit lied met de bijhorende clip werd voorgesteld aan alle Limburgse prinsen en prinsessen carnaval. Zij konden het nummer alvast smaken en kijken ernaar uit om het uit de luidsprekers te laten knallen tijdens hun stoet.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139