LimburgActueel.beBelgische cardiologieprijs voor ZOL-onderzoeker Philippe Bertrand

Door Redactie - 08 februari 2018 - 3600 - Wetenschap & Innovatie

UHasselt/ZOL-onderzoeker Philippe Bertrand ontving vandaag de prestigieuze Jacqueline Bernheim Prize. Die prijs, uitgereikt door de Belgische Foundation for Cardiac Surgery, bekroont onderzoek van beloftevolle jonge wetenschappers in het domein van onder meer de cardiologie. Het bekroonde onderzoek maakt deel uit van het Limburg Clinical Research Program (LCRP). Lees er meer over bij LimburgActueel.

Belgische cardiologieprijs voor ZOL-onderzoeker Philippe Bertrand
Foto: PixabayDe prijs (waaraan 25.000 euro verbonden is) is vernoemd naar Jacqueline Bernheim, die in 1944 op 6-jarige leeftijd overleed in concentratiekamp Auschwitz. Onderzoekers onder de 40 jaar, verbonden aan een Belgische universiteit, komen in aanmerking voor de award. Op de lijst met eerdere winnaars prijken toppers als prof. Dirk Van Raemdonck (KU Leuven), prof. Benoit Rondelet (ULB), prof. Filip Rega (KU Leuven) en prof. Bart Loeys (UGent/UZA).

Lekkage
Dit jaar bekroonde de jury het (doctoraats)onderzoek van Dr. Philippe Bertrand rond 'secundaire mitralisklepinsufficiëntie'. Dat is de lekkage van de mitralisklep (een van de vier hartkleppen)“ veroorzaakt door een probleem in de linkerhartkamer. 'De aandoening komt typisch voor bij patiënten met hartfalen en/of na een hartinfarct. Maar er is geen optimale strategie om dat probleem aan te pakken, juist omdat het verschilt van individu tot individu en omdat het zo complex is", zegt Philippe Bertrand. Hij behaalde in 2016 zijn doctoraatstitel aan UHasselt.

Niveau en originaliteit
Voor zijn onderzoek bestudeerde Dr. Bertrand de werking van de mitralisklep na specifieke klepinterventies in rust en tijdens inspanning (d.m.v. fietsechocardiografie). Daarnaast werkte hij, samen met ingenieurs van UGent en KU Leuven, een 3D-mitralisklepmodel uit waarmee hij de klepmechanica in diverse omstandigheden en na bepaalde interventies kan analyseren en simuleren. "Belangrijk om de impact van specifieke interventies vooraf te kunnen evalueren en te kunnen bepalen welke interventie bij welke patiënt nu het meest aangewezen is."

De jury prees het 'hoge niveau' en de 'originaliteit' van het onderzoek, maar wees ook op de 'perspectieven voor mogelijke toepassingen in de klinische praktijk'.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139