LimburgActueel.beProjectontwikkelaar Jansen introduceert Hasseltse 'buurtauto'

Door Redactie - 09 januari 2018 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Bouwpromotor Jansen development pakt in Hasselt uit met een primeur. De projectontwikkelaar stelt de bewoners van zijn woondorp oHase, aan de rand van het Albertkanaal, een buurtauto ter beschikking. “Het verkeer in en rond Hasselt neemt met de dag toe”, zegt CEO Steven Jansen. “Dat gecombineerd met het feit dat het vinden van een geschikte parkeerplaats tegenwoordig telkens een huzarenstukje is, maakt dat veel inwoners van het centrum overwegen hun wagen van de hand te doen. Dankzij onze deelauto besparen de bewoners van oHase flink wat geld, zonder aan mobiliteit in te boeten.”

Projectontwikkelaar Jansen introduceert Hasseltse 'buurtauto'
Foto: Jansen developmentHet woonproject oHase ligt aan de Canadastraat, vlakbij het centrum van Hasselt. “Wonen in de stad is een investering”, vertelt Jansen. “Hasselt is populair als woon-en werkstad. Veel mensen sparen jarenlang om een huis of appartement in het centrum te kopen. Een bijkomende kost voor een (tweede) wagen kan dan een struikelblok zijn. Zeker wanneer deze door de toenemende verkeersdrukte en de parkeerproblemen in het centrum meer dan 90% van de stijd stilstaat, omdat de bestuurder op zoek gaat naar alternatieve vervoersvormen.”

Natuurlijk verlengstuk
Omdat autodelen in de lift zit en mensen steeds bewuster met hun mobiliteit omgaan, pakt Jansen Development uit met een originele variant van het autodeel-systeem. “Ohase vormt een natuurlijk verlengstuk van het stadscentrum”, weet Steven Jansen. “Binnen enkele minuten proef je de beleving van de stad. Mensen die in oHase wonen, maken dus al heel vaak gebruik van de fiets of het openbaar vervoer. Toch hebben ze voor sommige verplaatsingen wel een auto of een tweede auto nodig. Door de bewoners de eerste ‘buurtauto’ van Hasselt ter beschikking te stellen, geven we ze een alternatief voor een dure eigen wagen."

Dorpsgevoel
De buurtauto past ook perfect in de filosofie van oHase. “We gaan in het project nog een stap verder en creëren een echt dorpsgevoel in de stad. Bijvoorbeeld door buurtbarbecues te organiseren of door Beau-Fort Care, een dienst voor kinderopvang, te integreren binnen het project. Naast de klassieke kinderopvang en kindercrèche bieden zij creatieve diensten aan zoals sport, dans, theater, bijscholingen, muziekles, logopedie, ... Met de buurtauto gaan we verder op dit elan. Op die manier groeien mensen naar elkaar toe.”

In de auto via smartphone
In samenwerking met de technologie startup Tapazz en Groep Delorge ging de bouwpromotor op zoek naar de beste manier om de deelauto’s in te zetten. “Elke bewoner ontvangt een unieke login, waarmee ze via hun pc, smartphone of tablet een wagen kunnen reserveren”, legt Maarten Kooiman van Tapazz uit. “Met hun smartphone openen ze de auto, die in de parkeergarage van oHase geparkeerd staat. Ze kunnen dan onmiddellijk – zonder verder papierwerk – vertrekken.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139