LimburgActueel.be"Ik ben de nieuwe Pablo Escobar van de lage landen"

Door Redactie - 07 december 2017 - 3800 - Showbizz & Lifestyle

"Ben jij nu een drugsdealer of een drugsfabrikant, papa? Dat was de vraag die mijn twee tienerzoontjes me dinsdagochtend stelden", zegt Mike Janssen, eigenaar en oprichter van Brouwerij en Alcoholstokerij Wilderen. "Als ik de berichtgeving op de radio mag geloven wel. Ik ben met 3 miljoen gebrouwen en gestookte consumpties per jaar, de nieuwe Pablo Escobar van de lage landen." Het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, drugs, gokken ... (VAD), de DrugLijn en Stichting tegen Kanker wil volgend jaar, met Tournée Minérale, weer meer dan 120.000 Belgen aanzetten om gedurende een maand geen druppel alcohol te drinken. Dat al die verslavingen onder een noemer van één organisatie zitten, zonder nuances of weerwoord van de sector, blijft me tegen de borst stoten.

Foto: Pixabay"Ik ben gekrenkt in mijn eer als beroepsbrouwer en alcoholstoker. Ik wil gehoord worden in dit hele verhaal, nuances zijn op hun plaats. Stigmatiseren is méér dan 'hot' tegenwoordig", stelt een boze Janssen. "Jaarlijks ontvang ik honderdduizend bezoekers in de brouwerij en alcoholstokerij in Wilderen, meer dan honderd werknemers en jobstudenten -goed voor 39 voltijdse banen- verdienen bij mij hun kost. En dat allemaal in een bedrijf dat nu in een adem wordt genoemd in campagnes van een organisatie die zich bekommert om drugsverslaafden."

Recht van spreken
"Ik ben al jaren lid van de Confederatie van Belgische Brouwers en ook van Vinum et Spiritus , de Belgische belangenvereniging van de sector distillateurs en wijnbouwers. Ik ben ook lid van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie en Voka/Plato ben ik actief. In het netwerk worden duizenden ondernemers bijgestaan. Ik vind dat ik recht van spreken heb", onderbouwt Janssen zijn aanklacht.

Unesco-werelderfgoed
"We hebben met Inbev (goed voor meer dan zevenhonderd miljoen hectoliter) de grootste brouwerij ter wereld en honderden kleinere brouwers en alcoholstokers zetten ons land op de kaart. Internationaal worden we geprezen voor ons vakmanschap, zelfs in die mate dat de Belgische biercultuur enkele maanden geleden werd uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. In datzelfde land gaan we mensen nu oproepen om een maand lang niets te drinken van de zogenaamde 'drugsfabrikanten'..."

Naam door het slijk
"Die gezondheidsfundamentalisten halen mijn naam -en die van honderden collega's- door het slijk. Het lijkt er op dat er een drooglegging zit aan te komen en dat we onze dranken nog meer over de grens moeten gaan slijten. Ik ben een zeer groot voorstander van BOB-campagnes en promoot die zelfs mee in mijn zaak. Als er iemand een glaasje te veel op heeft, bel ik met alle plezier een taxi. Een alcoholslot op elke nieuwe wagen vind ik een schitterend idee en zelfs met een nultolerantie kan ik leven. Maar ik weet wel dat je mensen moet laten genieten van een leuk moment of een etentje met goed glas bier of een heerlijk aperitief", pleit Janssen.

Bourgondiërs gestraft
"Deze organisaties moeten inzetten op de verslaafden, maar niet op 99 % levenslustigen en Bourgondiërs onder ons. Het percentage dat alcohol misbruikt mag niet de reden zijn om zo'n negatieve campagnes op poten te zetten. De sector wordt hard geraakt door zulke negativiteit. Wat is het volgende? Een maand geen pizza, chips, suiker of frieten? Ik denk dat de groep eet- en suikerverslaafden nochtans een stuk groter is", besluit Janssen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139