LimburgActueel.beLimburg zet economische heropleving onafgebroken door

Door Redactie - 06 december 2017 - 0000 - Economie

Terwijl de werkloosheidsgraad in de provincie Limburg na de sluiting van Ford Genk en haar toeleveranciers in januari 2015 nog 9,1% bedroeg (in Vlaanderen 8%), bedroeg de werkloosheidsgraad eind november 2017 6,55% (in Vlaanderen 6,66%). Limburg doet het nu zelfs beter dan het Vlaamse gemiddelde, wat uniek is sinds de mijnsluitingen. Het aantal werklozen in Limburg is met 12% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Voor Vlaanderen daalt dat aantal met 6,5%.

Limburg zet economische heropleving onafgebroken door
Foto: J.BloemenOok voor de hertewerkstelling van de Ford-arbeiders is er intussen al goed werk geleverd: 81% van hen heeft ander werk gevonden of is vrijgesteld. Verder blijkt dat 82% van de SALK-projecten gerealiseerd is of op schema zit. De verschillende overheden samen hebben al 89,5% van de voorziene financiële middelen besteed of toegewezen (meer dan 300 miljoen euro).

“Sociaal-economisch is Limburg aan een indrukwekkende remonte bezig, ik ben blij dat er opnieuw optimisme heerst, we moeten resoluut voortwerken op dit pad. We zijn met SALK bovendien de fundamenten aan het leggen voor een structureel sterker sociaal-economisch weefsel in Limburg, dat zal op termijn nog extra vruchten afwerpen", zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Maasland zet beste resultaat in 9 jaar neer
De minister-president riep de SALK-Taskforce niet per toeval samen in het Terhills Hotel in Maasmechelen. In de provincie Limburg zijn er immers grote verschillen tussen de regio’s. In het Maasland en Midden-Limburg wordt traditioneel de hoogste werkloosheidsgraad opgemeten. Niettemin is de werkloosheidsgraad in het Maasland met 7,84% op het laagste niveau sinds juli 2008. In de stad Maasmechelen is er zelfs een daling van het aantal niet-werkende werkzoekenden met 17,4% (3 maal sterker dan het Vlaams gemiddelde).

Decreetwijziging 'complexe projecten'
De Vlaamse Regering heeft aan de SALK-Taskforce ook meegedeeld dat ze, na een intensief en breed overleg met stakeholders en burgers, klaar is met een ontwerp van startbeslissing voor het complex project Noord-Zuidverbinding.

Aangezien er, zowel door de Taskforce als door de Vlaamse regering, gekozen werd voor een formule waarbij de belangrijke beslissingen in de procedure ‘complex project’ genomen worden door het Vlaams Parlement, zal het Vlaams Parlement het decreet ‘complexe projecten’ wijzigen. Dergelijke decreetswijziging is in behandeling in het Vlaams Parlement. Zodra het decreet gewijzigd is, kan de Vlaamse regering de startbeslissing nemen.

18 miljoen voor Spartacus
Daarnaast werd in het kader van Spartacuslijn 1 en 2 beslist om bijkomend 18 miljoen euro uit te trekken voor de realisatie van de ongelijkvloerse kruising van de R71 en de N702 in Hasselt (kruispunt provinciehuis). De middelen worden in 2018 voorzien en de werken zullen in 2018 en 2019 plaatsvinden. Dit bedrag komt bovenop de reeds verkregen 3 miljoen euro financiële compensatie vanuit Nederland.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139