LimburgActueel.beLimburgs onderzoek pakt ziekte door luchtvervuiling aan

Door Redactie - 06 december 2017 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Recent onderzoek wees uit dat wereldwijd meer dan 4,2 miljoen mensen per jaar voortijdig sterven door luchtvervuiling. "Luchtverontreiniging kan onder meer leiden tot een lager geboortegewicht, verminderde cognitieve functies bij kinderen, longkanker en ademhalingsziekten", zegt prof. dr. Tim Nawrot (UHasselt). Onderzoekers van de UHasselt en KU Leuven hebben een gloednieuwe (laser)techniek ontwikkeld om roetdeeltjes in het lichaam te detecteren.

Limburgs onderzoek pakt ziekte door luchtvervuiling aan
Foto: Pixabay"Om gezondheidsnormen correcter te kunnen bepalen, is er naast concentraties in de lucht nood aan betrouwbare meting van de blootstelling van koolstofdeeltjes (geproduceerd tijdens de onvolledige verbranding van brandstoffen zoals diesel) in het lichaam zelf. Een adequate blootstellingsinschatting op het niveau van het individu is noodzakelijk om tot een veilige norm te komen", legt prof. dr. Nawrot verder uit.

Onderzoekers van de UHasselt en KU Leuven ontwikkelden een nieuwe techniek om roetdeeltjes te kwantificeren. Dat in lichaamsvloeistoffen en -weefsels, zoals urine en bloed. "De stalen worden belicht met een laser die zeer korte lichtpulsen uitstuurt met een tijdsduur van een miljardste van een miljoenste van een seconde. Daardoor gaan de koolstofdeeltjes licht in alle kleuren uitsturen en kunnen we ze detecteren", aldus prof. dr. Maarten Roefaers (KU Leuven).

Prototype commercialiseren
Het onderzoeksteam gebruikte het demonstratiemodel al voor epidemiologische studies, waarin ze de aanwezigheid van roetdeeltjes wilden nagaan op individueel niveau. "In een studie bij 291 kinderen hebben we urinestalen met onze nieuwe methode onderzocht", zegt prof. dr. Marcel Ameloot (UHasselt). "We stelden vast dat er een verband is tussen de bepaling van koolstofdeeltjes in de urine, gemeten met onze nieuwe techniek, en de geschatte blootstelling aan koolstofdeeltjes."

De onderzoekers hebben intussen een patentaanvraag ingediend. De komende jaren zullen ze verder werken aan een prototype. De bedoeling is om het apparaat uiteindelijk te commercialiseren, waardoor méér studies kunnen worden uitgevoerd naar de blootstelling aan roetdeeltjes in de lucht op individueel niveau.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139