LimburgActueel.beMasterplan Stiemerbeekvallei in de maak

Door Redactie - 12 november 2017 - 3600 - Samenleving

Stad Genk wil van de Stiemerbeekvallei terug een blauw-groene levensader doorheen de stad maken: een aangename groene plek maken om te fietsen, wandelen, ontmoeten, tuinieren, spelen... Kortom, om samen te genieten, maar zeker ook om je te verplaatsen met de fiets of te voet tussen Thor Park, C-mine, SportinGenk Park en het stadscentrum. Die ambitie wordt nu in een masterplan gegoten, dat in het voorjaar van 2018 klaar moet zijn. Ook de Genkenaar wordt nauw betrokken bij het plan. De uitvoering is een werk van lange termijn, maar er is ook ruimte gelaten voor meerdere 'quick wins', waarmee de stad overigens nu al bezig is.

Masterplan Stiemerbeekvallei in de maak
Foto: VlaamsbouwmeesterDe Stiemerbeek ontspringt in Oud-Waterschei en loopt van daaruit schuin door Genk. Ze voorziet onderweg de vijvers van De Maten van water en mondt in Diepenbeek uiteindelijk uit in de Demer. De vallei is in de laatste zestig jaar op plaatsen echter volledig ingesloten geraakt door bebouwing, terwijl andere delen van het gebied verbosten. De Stiemerbeek zelf werd rechtgetrokken en is het contact met haar valleigebied grotendeels kwijt.

"Lang niet alles is verloren", vertelt schepen Gianni Cacciatore. "De Stiemerbeekvallei heeft nog heel wat waardevolle groene elementen kunnen bewaren. Die moeten we beter gaan beschermen, verder ontwikkelen en in de verf zetten. De vallei grenst bovendien aan verschillende belangrijke sites, zoals Thor Park, C-mine en het SportinGenk Park, en is dus een ideale kandidaat om die sites beter met elkaar te gaan verbinden. De vallei heeft echt het potentieel om binnen Genk duurzame mobiliteit mogelijk te maken, al is ook daar nog wat werk voor nodig."

En dus komt er een masterplan dat een nieuwe toekomstvisie schrijft voor de Stiemerbeekvallei in z'n geheel. De stad wil hiervoor niet over één nacht ijs gaan. Ze neemt met Tractebel Engie een professioneel bureau onder de arm, met veel ervaring in domeinen die specifiek voor dit dossier van groot belang zijn, zoals waterbeheer, mobiliteit en landschapsontwikkeling. Het bureau is voor dit masterplan bovendien een samenwerking aangegaan met de gerenommeerde Zwitserse landschapsarchitect Descombes.

"Het masterplan moet een blauwdruk zijn van wat we dan vanaf 2018 effectief kunnen gaan uitvoeren in het Stiemerbeekgebied", verduidelijkt de schepen. "Daar zullen een aantal quick wins bij zijn: ingrepen die op korte termijn en aan een redelijke kost verwezenlijkt kunnen worden. Die quick wins moeten meteen een beeld geven van waar we met het hele gebied naartoe willen. Andere aanpassingen zullen namelijk veeleer voor de middellange of lange termijn zijn, afhankelijk van budget, beschikbaarheid van personeel en dergelijke."

Onbekend is onbemind
De Genkenaren worden op regelmatige basis betrokken en geïnformeerd. "We willen de Genkenaren bovendien aansporen om deze verborgen groene parel zelf te herontdekken. Daarom plaatsten we bijvoorbeeld al zes totempalen ter hoogte van de verschillende stadssites die de Stiemerbeek aandoet. Daarop lees je de afstand tot de andere sites via de vallei. Op plaatsen waar het fiets- en wandeltraject niet zo duidelijk is, gaan we ook alvast richtingaanwijzers plaatsen", vervolgt Cacciatore. "Maar onbekend is onbemind. Daarom gaan we binnenkort ook werk maken van een communicatiestrategie, die ons samen met de uitvoering van het masterplan moet toelaten om de komende jaren de Stiemerbeek letterlijk en figuurlijk terug in beeld te brengen."

Andere kortetermijnplannen bevinden zich op infrastructureel vlak en hebben vaak als doel de Stiemerbeek terug meer zichtbaarheid te geven. Bijvoorbeeld door een ander beheer van het groen of langs de André Dumontlaan door het slopen van enkele gebouwen zodat de groene vallei kan worden doorgetrokken tot aan de straat.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139