LimburgActueel.beZelf fruit plukken? Dan kan je nu de boom in!

Door Redactie - 10 november 2017 - 3800 - Economie

Goedgeplukt.be brengt eigenaars van hoogstamboomgaarden in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. En die daarvoor bewust de boom in willen. Niet alleen omdat dat een fijne activiteit is voor het hele gezin, maar ook omdat ze daarmee ons waardevolle Haspengouwse landschap helpen beschermen en bewaren. Drie maanden na de lancering telt het platform maar liefst 25 aanbieders met naar schatting 2 ton vers te plukken fruit. Om die klus te klaren registreerden zich bijna 500 gezinnen.

Zelf fruit plukken? Dan kan je nu de boom in!
Foto: PixabayZij vulden hun fruitmanden met kersen, pruimen, peren, appels en noten. Normaal loopt de oogst nog tot eind november, dus hier en daar kan je nog terecht.

In tijden van startups en deeleconomie klinkt goedgeplukt.be als het hippe initiatief van een stel jonge ondernemers die er wel een appeltje voor de dorst in zien. Maar alle credits voor dit waardevolle project gaan naar het team van het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren. Wakkere vzw-medewerkers met andere woorden, die zorgvuldig waken over de identiteit van onze streek en de toekomst van ons leefmilieu.

“Hoogstamboomgaarden zijn een uniek onderdeel van ons Limburgs landschap”, bevestigt gedeputeerde Inge Moors. “Ieder jaar leveren ze tonnen heerlijk vers fruit op, maar omdat dat veel duurder is om te oogsten dan bij laagstam, blijft het vaak gewoon hangen. En dat is jammer, want veel mensen zijn juist op zoek naar vers en onbespoten fruit. Gewoon om te eten, sap van te persen of het te verwerken in gebak of andere gerechten. Daarom brengen we met dit initiatief vraag en aanbod graag samen in de vorm van een gezonde activiteit voor het hele gezin.”

Wil jij er volgend jaar ook bij zijn? Als plukker of als aanbieder van lekker vers hoogstamfruit? Registreer je dan nu op goedgeplukt.be, dan krijg je zeker een seintje wanneer je volgend jaar weer de boom in kan.

De website goedgeplukt.be is een initiatief van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Het krijgt daarvoor steun van de provinciale en Vlaamse overheid en van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139