LimburgActueel.beLandgoed Duras wint prestigieuze 'Baillet Latour Prijs'

Door Redactie - 12 oktober 2017 - 3800 - Actueel

In het landelijke Sint-Truiden is het Landgoed Duras bekroond met de Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu door baron Karel Pinxten, voorzitter van SBNL-V en baron Jan Huyghebaert, voorzitter van het Fonds Baillet Latour. Ghislain en Gabrielle de Liedekerke kregen de prijs voor hun zorg voor het domein met bossen, weilanden, ruigtes en vooral voor het herstel van de vijvers samen met het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren. Het project werd door de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu - Vlaanderen (SBNL-V) geselecteerd uit 4 genomineerden.

Landgoed Duras wint prestigieuze 'Baillet Latour Prijs'
Foto's: burgemeester Veerle HeerenDe jury was vooral onder de indruk van de inzet van de jonge eigenaren die ecologische en economische activiteiten goed laten samenspelen en nieuw leven geven aan een oud domein. "Ghislain en Gabrielle bouwen hier aan een groene oase in het midden van een landbouwgebied. De 10 hectare vijvers, dijken en hooiland die zij hier samen met het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren hebben opgeknapt maken ruimte voor bijzondere water- en moerasplanten, maar ook voor de lokale vleermuizen." Het landgoed nam in 2015 al deel aan de prijs, maar de jury was van mening dat het potentieel nu pas ten volle ontwikkeld was.

Bar on Karel Pinxten, voorzitter van SBNL-V, herinnert eraan dat deze prestigieuze prijs van 25.000 euro steun biedt aan de projectontwikkelingen of het ecologisch beheer van private eigendommen, die aangepast zijn aan de milieu-uitdagingen van de 21ste eeuw. Dankzij deze prijs hoopt de Stichting landeigenaars en privébeheerders te motiveren in hun ecologisch engagement.

Van Europees belang
Al sinds 1102 staat er op deze plaats een kasteel, maar in de loop der eeuwen werd het verschillende malen verwoest en opnieuw opgebouwd. Het huidige domein is gebouwd kort na 1789, al moesten er later nog wel restauraties gebeuren: in 1903 na een brand en in 1945 na de inslag van een Duitse V-bom.

Het kasteelpark is een uitgebreid natuurdomein van Europees belang als schakel in de speciale beschermingszone 'Bossen en Kalkgraslanden van Haspengouw', dat dankzij de eigenaars al generatie na generatie onderhouden wordt. Tegenwoordig wordt er nauw samengewerkt met het regionale landschap, ANB, en het Aanspreekpunt Privaat Beheer. Zij hebben opnieuw bijzondere bomen in het kasteelpark geplaatst, er is een nieuwe haag geplant rondom het domein, de hoogstamboomgaard en de ommuurde tuin kregen een opknapbeurt en enkele historische toegangspoorten werden hersteld. Eind 2014 zijn de kasteelvijvers en dijken hersteld. Deze plassen zijn namelijk van Europees belang en herbergen talloze soorten fauna en flora.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek
Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139