LimburgActueel.beZorgnet-Icuro pleit voor transparante kwaliteit in woonzorgcentra

Door Redactie - 12 oktober 2017 - 0000 - Actueel

De afgelopen jaren neemt het debat over de zorgkwaliteit in voorzieningen en het zichtbaar maken van die kwaliteit, een steeds prominenter plaats in. Terecht. Burgers moeten een weloverwogen keuze kunnen maken op basis van objectieve criteria. Woonzorgcentra moeten daarom systematisch werk maken van het meten van de kwaliteit van hun zorg, en het opzetten van verbetertrajecten. Gisteren bood Pano heel Vlaanderen een inkijk ('het leven zoals het is') in de commerciële woonzorgcentra. Zorgnet-Icuro, de Vlaamse koepel van de woonzorgcentra zonder winstoogmerk, formuleert bij LimburgActueel enkele bedenkingen over de schokkende reportage.

Zorgnet-Icuro pleit voor transparante kwaliteit in woonzorgcentra
Foto: PixabayEenieder die vertrouwd is met de residentiële ouderenzorg, weet dat de groep van 80-plussers gestaag toeneemt, dat mensen graag zo lang mogelijk thuis blijven en pas naar een woonzorgcentrum gaan op het ogenblik dat ze het met thuiszorg alleen niet meer. Bewoners in een woonzorgcentrum zijn daardoor gemiddeld ouder en veel meer zorgbehoevend dan vroeger. De personeelsnormen zijn hier echter niet op aangepast, de zorgfinanciering van de overheid al helemaal niet.

Geen uniform boekhoudschema
Zorgnet-Icuro staat daarom achter het voorstel van minister Vandeurzen om een protocolakkoord af te sluiten. De opmaak van een meerjarenplanning en -begroting (2020-2025) voor het wegwerken van het onderscheid in de financiering tussen ROB en RVT is hierbij de belangrijkste prioriteit. "De Vlaamse regering dient de stijging van de zorgzwaarte te verankeren als een structurele kostenfactor en die in de Vlaamse begroting mee op te nemen bij het herschrijven van het woonzorgdecreet."

Zorgnet-Icuro pleit bovendien al langer voor een transparante communicatie over het financieel beheer van de woonzorgcentra, die allemaal deels gefinancierd worden met middelen van de belastingbetaler. "Er is nog steeds geen, door de overheid, opgelegd uniform boekhoudschema, zoals dat bij de ziekenhuizen al jaren het geval is. Daardoor zijn er geen vergelijkingen mogelijk in financieringsstromen, winsten, dagprijzen voor de bewoners… tussen de profit en 'not for profit'-voorzieningen."

Dupe van schone façade
Zorgnet-Icuro wil ten slotte verder gaan dan de systemen van zelfevaluatie. Het stuurt resoluut aan op accreditering in de ouderenzorg. "In de afgelopen jaren lieten nagenoeg alle Vlaamse ziekenhuizen zich doorlichten door een externe instantie, waarna ze een officieel internationaal kwaliteitslabel of 'keurmerk' ontvingen. Die beweging moet nu doorgetrokken worden naar de woonzorgcentra. Het is bovendien aan te bevelen dat die kwaliteitsinformatie voor de bevolking door de overheid wordt samengebracht op een gebruiksvriendelijke website." Op die manier kan men vermijden dat kwetsbare ouderen de dupe worden van een schone façade of aantrekkelijke radiospots.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival
Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139