LimburgActueel.beBewaarschriften doen hondenkwekerij Lummen de das om

Door Redactie - 09 oktober 2017 - 3560 - Actueel

Op 21 augustus werd door Rudy Guedens, tevens uitbater van de hondenkwekerij het Hezehof in Diest, een milieuvergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een nieuwe hondenkwekerij in Lummen. Aangezien deze aanvraag werd ingediend conform de wettelijke procedure, moest het openbaar onderzoek dan ook opgestart worden door de burgemeester. Vanaf de bekendmaking van het openbaar onderzoek kwamen er echter massaal bezwaarschriften binnen...

Bewaarschriften doen hondenkwekerij Lummen de das om
Foto: PixabayEn het aantal bezwaarschriften groeit dagelijks. Daarnaast werden meer dan 12.000 handtekeningen verzameld van dierenliefhebbers, die tegen de bouw van een nieuwe hondenkwekerij waren. "De hoeveelheid bezwaarschriften en het grote aantal handtekeningen tonen aan hoe fel de problematiek leeft, niet enkel bij de honden- en dierenliefhebbers maar bij iedereen met een hart voor dieren in het algemeen", klinkt het bij het gemeentebestuur.

"Uiteraard hebben wij veel begrip voor de ongerustheid van onze inwoners en van de omwonenden in het bijzonder. Niet alleen zijn ook wij als gemeentebestuur uiterst bekommerd om het dierenwelzijn, bovendien zijn we ervan overtuigd dat dergelijke inrichtingen absoluut niet thuishoren in woongebieden, gelet op de overlast in het algemeen maar vooral ook omwille van de geluidshinder en de geurhinder die een dergelijke inrichting kan veroorzaken." In het verleden heeft men trouwens steeds consequent gelijkaardige vergunningen geweigerd.

Verwarrende communicatie
"In de marge willen we trouwens benadrukken dat de reeds bestaande hondenkwekerij genaamd Het Hezehof, niet ligt op het grondgebied van Lummen, niettegenstaande de eigenaar communiceert met de naam Lummen in zijn contactgegevens." Die communicatie heeft in het verleden reeds voor de nodige verwarring gezorgd, maar het gemeentebestuur van Lummen kan aldus in dat dossier geen enkel bevoegdheid uitoefenen, gezien het Hezehof in Diest ligt.

Aan onderzoek onderwerpen
Nu maakt de burgemeester bekend dat de vergunningsaanvraag voor een nieuw hondenkweekcentrum in Molem werd ingetrokken. "Wij zullen bovendien een schrijven richten naar Vlaams minister van dierenwelzijn Weyts en hem, onder meer naar aanleiding van dit recente dossier, met aandrang vragen om de regelgeving rond het oprichten van dierenkweekcentra aan een nauwkeurig onderzoek te onderwerpen en waar nodig ook de nodige aanpassingen door te voeren zodat huisdieren op een diervriendelijke en gewetensvolle manier kunnen worden grootgebracht."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival
Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139