LimburgActueel.beLimburgse knelpuntsectoren opgenomen in systeem duaal leren

Door Redactie - 06 oktober 2017 - 0000 - Actueel

Vanaf 1 september 2018 verruimt het aanbod van studierichtingen in het systeem van duaal leren aanzienlijk. De Vlaamse regering keurde vandaag 50 studierichtingen in 14 studiegebieden goed, waaronder opleidingen voor de Limburgse knelpuntsectoren logistiek, bouw, en zorg. “Een positief gegeven voor de Limburgse arbeidsmarkt”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. Lees er vandaag meer over bij LimburgActueel.

Limburgse knelpuntsectoren opgenomen in systeem duaal leren
Foto: PixabayBij duaal leren verwerven leerlingen beroepsspecifieke vaardigheden zowel op school als binnen een onderneming. Dit stelsel zorgt voor een betere doorstroming van onderwijs naar de arbeidsmarkt. In het totaal zullen er 55 studierichtingen via duaal leren uitgerold worden: 50 studierichtingen en 5 andere opleidingen via de proeftuin ‘schoolbank op de werkplek’.

De spanningsgraad voor de sectoren logistiek, bouw en zorg is de laatste twee jaar sterk gedaald binnen Limburg. Bedrijven vinden onvoldoende geschikte arbeidskrachten voor hun openstaande vacatures, wat een serieuze aderlating is voor de Limburgse economie. Het opnemen van deze sectoren in het systeem van duaal leren, is dan ook een belangrijke stap om de krapte op de arbeidsmarkt te doen kantelen.

Binnen de zorgsector wordt vanaf 1 september 2018 de opleiding tot kinderbegeleider en zorgkundige duaal aangeboden. Binnen de bouwsector worden ondertussen reeds tien verschillende opleidingen - gaande van ruwbouw, over dakwerker tot stukadoor- opgenomen in het systeem. Ook binnen de logistieke sector wordt een belangrijke eerste stap gezet door een duale opleiding aan te bieden.

“Ook binnen Limburg is er een tekort aan technisch geschoolde jongeren op de arbeidsmarkt. Bovendien hebben deze functies ook te maken met een minder aantrekkelijk imago. Door jongeren rechtstreeks op de werkvloer hun vak te laten leren, komen ze in aanraking met actuele infrastructuur en apparatuur en worden ze uitgedaagd op actuele problemen.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival
Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139