LimburgActueel.beENCI-groeve weer open voor wandelaars en natuurliefhebbers

Door Redactie - 04 oktober 2017 - 2222 - Toerisme

Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied heeft besloten om de ENCI-groeve op 5 oktober weer open te stellen voor publiek. Bezoekers die willen genieten van de natuur zijn vanaf dat moment opnieuw van harte welkom. De groeve moest in juni helaas gesloten worden vanwege een overweldigende belangstelling, waardoor er vooral rondom het natuurbad onveilige situaties ontstonden. De groeve is nu zodanig aangepast dat er geen onveilige situaties bij het natuurbad kunnen ontstaan en wandelaars en natuurliefhebbers weer kunnen genieten van deze bijzondere omgeving. In de groeve geldt tot nader orde een zwemverbod.

ENCI-groeve weer open voor wandelaars en natuurliefhebbers
Foto's: Provincie Limbug (NED)/S.ClaessensDe nu getroffen maatregelen zorgen er voor dat de onbeheersbare situatie van het voorjaar wordt voorkomen. In alle waterplassen in de ENCI-groeve mag niet meer gezwommen of pootje gebaad worden. De omgeving van het natuurbad is heringericht en het betreden van het water is onaantrekkelijk gemaakt door het waterpeil te verlagen. Om het natuurbad staat een hek voor zolang als de definitieve herinrichting nog niet is voltooid.

Een toekomstig recreatief gebruik van het natuurbad, bijvoorbeeld voor wellness of andere vormen van extensieve waterrecreatie blijft wél tot de mogelijkheden behoren. De komende maanden stellen de betrokken partners gezamenlijk een recreatieplan op. In dit plan wordt vastgelegd welke recreatievormen wenselijk zijn in de groeve en overgangszone, hoe het gebied hier het beste op ingericht kan worden en wat dit betekent voor het beheer van de groeve.

Kalksteenwinning
In het zuidelijk deel van de overgangszone wordt tijdens de komende winter van 1 november tot 1 mei nog kalksteen gewonnen. In deze maanden blijft de groeve voor wandelaars alleen toegankelijk vanaf de trap. Informatiecentrum Chalet d’n Observant blijft gewoon open voor publiek, maar is dan alleen toegankelijk via de Lage Kanaaldijk. Tussen 1 november en 1 mei kan er dus geen doorsteek gemaakt worden tussen beide ingangen.

Door gangenstelsel wandelen
Vanaf het uitzichtplatform aan de Luikerweg kunnen bezoekers via de trap in de ENCI-groeve afdalen. Via een wandelpad loop je over een deel van de oude weg tussen Maastricht en Luik. Onder aan de trap word je een stukje door een oud gangenstelsel geleid. Het pad loopt via de vijver ‘Onder D’n Olifant’, de kalkgraslanden en het natuurbad tot de overgangszone. Tussen 5 oktober en 1 november 2017, en vanaf 1 mei 2018 is het mogelijk om door te lopen tot Châlet D’n Observant aan de andere kant van de groeve. De groeve is tot 1 april dagelijks geopend van 9 tot 17u00.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139