LimburgActueel.beHasselt is grootste stijger op vlak van verblijfstoerisme

Door Redactie - 21 september 2017 - 3500 - Toerisme

Officiële toeristische overnachtingscijfers voor 2016 van FOD Economie geven aan dat Hasselt de sterkste stijging kent op vlak van overnachtingen én op vlak van aankomsten. Met een stijging van +14,4 procent voor het aantal aankomsten en een stijging van +11,3 procent voor het aantal overnachtingen tov. 2015 is Hasselt meteen de grootste stijger in het rapport van Toerisme Vlaanderen. Als tweede en derde grootste stijger komen Leuven en Mechelen met een stijging van +5% en +3,8% op vlak van aankomsten. Verder is er in het rapport voor de centrumsteden vooral sprake van dalingen.

Hasselt is grootste stijger op vlak van verblijfstoerisme
Foto: stad HasseltDe provincies dalen eveneens over de hele lijn, met uitzondering van de provincie Limburg die stijgt met 2,6 procent (aankomsten). Ook binnen de provincie Limburg steekt Hasselt er met kop en schouders boven uit. "We kunnen dus stellen dat Hasselt in de lift zit als toeristische trekpleister", zegt schepen Karolien Mondelaers. "Met de campagne ‘Hasselt in 48 uur – Tijd om te genieten’ , zetten we heel bewust in op het verblijfstoerisme." De campagne wil Hasselt als citytrip bestemming en uitvalsbasis voor de regio op de kaart zetten. Het toeristisch aanbod van Hasselt alleen al blijkt echt wel de moeite te zijn om minstens 48 uur mee te vullen.

Inzetten op Nederland en Duitsland
De terrorismedreiging raakt natuurlijk heel wat centrumsteden. Hasselt merkt hier echter geen negatieve invloed van, hoewel het in kilometers even ver van Brussel ligt als bijvoorbeeld Gent, Antwerpen en Brugge. "Als we kijken naar bereik en het motief van de toeristen die komen overnachten zien we dat de grote meerderheid uit Vlaanderen komt. Er zit dus nog heel wat potentieel in de omliggende regio’s zoals Nederland en Duitsland." Hasselt zal de komende jaren actief inzetten op deze regio’s.

MICE
Daarnaast is het opvallend dat er vooral vrijetijdstoeristen naar Hasselt komen en dat het aantal overnachtingen in functie van congressen, conferenties en seminaries in 2016 een lichte daling kent. Om die trend tegen te gaan, werd er in september 2016 een MICE coördinator aangeworven die het zakentoerisme verder zal uitwerken en promoten samen met de andere partners die de MICE-wereld in Limburg naar een hoger niveau tillen. In november zal ‘Meet in Hasselt’ worden gelanceerd.

"Deze gunstige overnachtingscijfers hebben niet alleen een positief effect op de lokale economie in Hasselt, maar zeker ook op heel de regio. Mensen doen doorgaans immers meerdere bestemmingen in Limburg aan als ze 1 of 2 nachten in Hasselt logeren", besluit Karolien Mondelaers.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139