LimburgActueel.be'Ik weet uw huis wonen!'

Door Kris Pattyn - 08 september 2017 - 0000 - Onze Weg

De lerarenopleidingen zijn weer in het nieuws. Dan weer lopen de inschrijvingen achter, vervolgens is de verplichte ingangsproef de vertragende, dan wel afschrikkende factor. En dan heeft een Hasseltse hogeschool ook nog eens vastgesteld dat de instroom van allochtonen bedroevend is.

'Ik weet uw huis wonen!'Als je de Nederlanders er van aftrekt, dan blijkt de lerarenopleidingen vooral een “witte” bedoening te zijn. Het aantal dat instroomt is laag, maar het aantal dat daarvan ook slaagt voor de examens is nog lager. Als grote stoorzender in dit verhaal komt de taal naar boven drijven. Wie voor de klas staat moet goed met de taal wegkomen en kan niet afkomen met uitdrukkingen als “ik weet uw huis wonen”.

En daar vatten we onmiddellijk een van de grootste struikelblokken van de integratie bij de horens. Niet iedere allochtoon beschikt over een thuisgezin waar de nadruk op het kennen van het Nederlands zwaar benadrukt wordt, waar de vader de kinderen naar de bibliotheek sleurt, waar we dan een succesverhaal kunnen schrijven tot de Genkse staatssecretaris toe.

Als je de taal niet kent, dan ken je de nuances van het land waar je woont niet en dan kan je ook niet volwaardig meedraaien in de maatschappij. Zie het maar een beetje als je zelf op vakantie gaat… ken je een beetje de taal van het land, dan kom je verder dan je je moet behelpen met mogelijk een tussentaal. Ook in Limburg geldt hetzelfde principe.

Dat geldt overigens niet alleen voor de nieuwe migranten die ons land binnenkomen, dat geldt ook voor de derde, vierde en misschien wel vijfde generatie van de Limburgse allochtone gemeenschap. Thuis is daar de voertaal zeker niet het Nederlands. En we gaan zeker niet zo stout zijn om te stellen dat er in het thuisgezin er mensen wonen die het Nederlands helemaal niet eens machtig zijn.

Als we zo hard ons best doen om mensen te integreren en deel te laten nemen aan de maatschappij, als we willen dat ze leraar worden, als we zelfs willen dat de imam uit de moskee minstens begrijpt wat er zich afspeelt in dit land, dan moeten we misschien nog harder inzetten op het inzicht dat Nederlands leren het ultieme startpunt is.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139