LimburgActueel.bePrimeur: DroneMatrix behaalt homologatie voor Tythus drone

Door Redactie - 08 september 2017 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Dronematrix uit Hasselt is er als eerste in geslaagd om voor één van zijn systemen, de TYTHUS, een Belgische homologatie te behalen (tevens geldig in heel Europa). Een homologatie kan je het best vergelijken met het gelijkvormigheidsattest van een wagen. Dit attest bewijst dat het drone-toestel veilig geopereerd kan worden in klasse 1A oftewel dronevluchten van het hoogste risico. Lees er vandaag alles over bij LimburgActueel!

Primeur: DroneMatrix behaalt homologatie voor Tythus droneTYTHUS is een 'tethered drone', wat betekent dat de drone zijn vermogen en voeding verkrijgt via een kabel, verbonden met een grondstation. Op die manier is het systeem niet meer afhankelijk van een interne batterij en dus ook zijn korte vliegtijden, maar wordt de drone continu van stroom voorzien via een kabel. De grootste uitdaging is evenwel om het systeem volledig te automatiseren.

Met 1 druk op de knop stijgt de drone op tot de gewenste hoogte en eenmaal daar kan via een beveiligde beeldtransmissie zowel foto als videomateriaal verzameld alsook verstuurd worden, zelfs vanop grotere afstand. De drone wordt bestuurd met eenvoudige knoppen of een joystick en de ingebouwde veiligheidsmechanismen (6 in totaal) brengen het toestel steeds veilig naar de basis.

Zelfontwikkelde app
Het begrip 'tethered drone' bestaat al langer, maar hetgeen dit systeem uniek maakt, is de autonomie alsook de precisielanding. Via redundante computertechnologie wordt het systeem gestuurd. Geen moeilijke handelingen of besturingszenders. Een eenvoudige en zelfontwikkelde app is het hart van het systeem. Via de ingebouwde en opgelegde veiligheidsmechanismen (waaronder stroomuitval, kabelbreuk, data-transmissiebreuk, brand, vandalisme) kan de drone steeds veilig landen, centimeter precies.

Eerste Europese speler
Deze mechanismen zijn opgelegd door het DGLV (Dienst Directoraat Generaal van de Luchtvaart) en zij verhoogden zelfs hun eigen veiligheidsnormen op basis van onze technologie. Hiermee is Dronematrix de eerste Europese speler die zulk een systeem op de markt brengt.

De investering van 12 maanden van concept, over design tot lab, POC, pilot en certification werpt zijn vruchten af. Met een uiterst krap budget heeft Dronematrix bewezen dat het de interne kennis en bouwtechnische mogelijkheden heeft om een product (drone) cyclus end-to-end te beheersen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139