LimburgActueel.be19.300 kilometerbordjes worden vervangen

Door Redactie - 11 augustus 2017 - 0000 - Actueel

De referentiebordjes, in de volksmond 'kilometerbordjes', langs de Vlaamse autosnelwegen krijgen een make-over. Het nieuwe ontwerp oogt frisser, is duidelijker en geeft ook de rijrichting weer. Zo kunnen weggebruikers zich vlugger oriënteren op de autosnelwegen en kunnen hulpdiensten snel en accuraat weten waar een weggebruiker met pech zich bevindt.

19.300 kilometerbordjes worden vervangen
Foto: AWV€œ"We maken het weggebruikers en hulpdiensten makkelijker", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Als weggebruiker krijg je meer informatie, zodat je sneller en makkelijker je precieze locatie kan doorgeven. Deze vervangingsoperatie maakt de weg beter leesbaar. We beginnen op de E313 in Limburg, maar nog voor het einde van dit jaar zijn alle 19.300 bordjes vervangen."

In het nieuwe ontwerp wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen kilometer- en hectometerbordjes. Alle bordjes krijgen dezelfde look en worden groen, in de plaats van rood of wit. Zo worden ze afgestemd met de kleurenstrategie van de autosnelwegen, ook in het groen.

Meer veiligheid
Het nieuwe bordje geeft om de 100 meter weer waar iemand zich bevindt, met de oude bordjes was dit slechts om de kilometer. Daarnaast worden ze dwars met de rijrichting gezet, zodat ze goed leesbaar zijn. Ter hoogte van de pechhavens worden de bordjes zowel met de rijrichting mee als tegen de rijrichting in geplaatst, zodat de bestuurder ten allen tijde zijn locatie kan aflezen zonder zich te moeten verplaatsen op de pechstrook. Wat voor meer veiligheid zorgt.

Rijrichting weergegeven
De belangrijkste aanpassing is dat tevens de rijrichting wordt weergegeven. Gedaan met bijvoorbeeld 'in de richting van Leuven'. Deze informatie wordt voortaan op het bordje weergegeven met de letter 'h', die staat voor hoofdweg. De 1 staat voor oplopend, de 2 voor aflopend. Bijvoorbeeld: de E313 van Luik naar Antwerpen start met kilometerpaal 0 in Antwerpen. De richting van Antwerpen naar Luik is dus oplopend en aangegeven met h1. De richting van Luik naar Antwerpen is aflopend en aangegeven met h2.

De hele operatie kost 2.728.153 euro. Tegen het einde van 2017 is deze operatie afgerond.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival
Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139