LimburgActueel.beProvincie zet veiligheidsdrone in boven Limburg

Door Redactie - 08 augustus 2017 - 0000 - Actueel

De provincie zet weldra een drone in ter ondersteuning van de Limburgse politie- en brandweerdiensten. De drone, met vooral beeldvormingstechnologie aan boord, zal gebruikt worden voor uiteenlopende operationele opdrachten van zowel politionele als civiele aard. Provinciegouverneur Herman Reynders, bezieler van het project, ziet dit als een nieuwe stap in de goede richting voor een meer technologie-gedreven beheersing van veiligheid.

Provincie zet veiligheidsdrone in boven Limburg
Foto: PixabayEen jaar nadat het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training) een colloquium organiseerde rond de inzet van drones bij politie en hulpdiensten, ging de provincie Limburg op initiatief van provinciegouverneur Herman Reynders, over tot de aanschaf van een drone die exclusief opdrachten zal vervullen voor de Limburgse politie- en brandweerdiensten.

“We mogen in de publieke veiligheid de trein van de innovatie niet missen”, aldus Reynders die onderstreept met welke snelheid zowel de technologie als onze samenleving evolueren. “Nadat Limburg zichzelf op de kaart zette met de invoering van ANPR-camera’s, voegen we nu een nieuw hoogtechnologisch instrument toe aan de inzetmogelijkheden van politie en brandweer."

Bovenal mensenwerk
Drones zijn een uitgesproken voorbeeld van innovatieve technologie die heel wat nieuwe mogelijkheden biedt, maar die ook nieuwe risico’s met zich meebrengt waar de overheid zich op moet voorbereiden. "Niettemin moeten al die moderne technologieën voor mij aanvullend blijven, ze mogen nooit in de plaats van de politiemensen komen. Met andere woorden, politiewerk blijft voor alles mensenwerk."

De huidige investering van bijna 70.000 euro blijkt een weloverwogen keuze, zowel in het kader van innovatie als in het kader van samenwerking van politie- en brandweer op het terrein. Voor de inzetmogelijkheden wordt een beroep gedaan op de rijke ervaring van de politiezone Carma (voorheen Midlim) die de eerste lokale politiezone in België was die een drone inschakelde ter ondersteuning van operationele opdrachten. De inzetmogelijkheden gaan dan ook zeer breed, van verkeersmonitoring en het leveren van overzichtsbeelden bij festivals, voetbalwedstrijden, carnavalstoeten en andere massabijeenkomsten, tot het zoeken van vermiste personen. Ook het opsporen van cannabisplantages of het uitvoeren van verkenningsvluchten voorafgaand aan bepaalde politieoperaties op het terrein, behoren tot de mogelijkheden.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival
Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139